Ξεκινάει σήμερα το πρωί η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις» στην Ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί -μέχρι στιγμής- για συζήτηση και ψήφιση τέσσερις υπουργικές τροπολογίες.
Ειδικότερα, πρόκειται για μία τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με διατάξεις για την επιτάχυνση των συνταξιοδοτικών δικών, για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, την τροποποίηση του άρθρου 54 του Κώδικα περί Δικηγόρων σχετικά με τις ευθύνες των δικηγορικών εταιρειών, καθώς και του άρθρου 42 του ν. 4194/2013 που αφορά την αυτοτέλεια εμμίσθου δικηγόρου.
Η δεύτερη τροπολογία είναι του υπουργείου Οικονομικών και αφορά διατάξεις για τον έλεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Αυθεντικότητας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.
Η τρίτη τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά τις επιχορηγήσεις του ΕΛΓΑ, καθώς και ρυθμίσεις για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις του Οργανισμούς προς τους πληγέντες από τον ανοιξιάτικο παγετό του 2021.
Η τέταρτη υπουργική τροπολογία αφορά την υποχρέωση των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στην εργασία τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Περιέχει διατάξεις για τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους και απασχολούμενους σε μονάδες, κέντρα και δομές υγείας και φροντίδας και ρυθμίσεις για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων/ απασχολούμενων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους εργοδότες που θα διαπιστωθεί ότι αποδέχονται εργασία από ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή απασχολούμενούς τους. Αυτή η τροπολογία αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, καθώς ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις διαφωνίας από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αναγνώρισαν ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, προανήγγειλε ότι σήμερα θα καταθέσει βελτίωση-τροποποίηση της παραγράφου του άρθρου 9 που αφορά τους οικονομικούς ελέγχους σε επαγγελματικά σωματεία με χαρακτήρα Δημοσίου Δικαίου μετά τις παρατηρήσεις των οικείων φορέων αλλά και όλων των εισηγητών και ειδικών αγορητών όλων των κομμάτων.