Υγεία

"Υπερφόρτωση" ινσουλίνης: Μήπως η διατροφή σας επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων;


Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες στο σώμα, που δίνει εντολή στους ιστούς μας να απορροφούν τη ζάχαρη από το αίμα. Η πολύ λίγη ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο οδηγεί σε διαβήτη, προκαλώντας μια σειρά από εξουθενωτικά συμπτώματα: κόπωση, θολή όραση, λήθαργος, ακόμη και κώμα.

Ωστόσο, όσο ζωτικής σημασίας είναι η ινσουλίνη, μια ομάδα ηλικιωμένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Westminster λέει ότι είναι ένα δίκοπο μαχαίρι.

Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants, οι ερευνητές περιέγραψαν πώς η υπερβολική ποσότητα της ορμόνης επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων. Και αν έχετε τη μέση "δυτική διατροφή", γεμάτη με επεξεργασμένα δημητριακά, ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκά, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να έχετε υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης.

Ενδοκυτταρική οικονομία

Η ινσουλίνη δεν ενθαρρύνει μόνο την απαραίτητη απομάκρυνση του σακχάρου από το αίμα. «Η ινσουλίνη σηματοδοτεί στο κύτταρο ότι η ενέργεια είναι άφθονη και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να είμαστε συντηρητικοί με τους πόρους και να κάνουμε σφιχτή διαχείρισή τους», έγραψαν οι ερευνητές. «Η ινσουλίνη επιταχύνει τον κύκλο ενός κυττάρου, για να αναπαραχθεί γρηγορότερα, αποτρέποντας τυχόν παύσεις για να ελεγχθεί εάν η αντιγραφή DNA έγινε σωστά και αποτρέποντας μια καλή δόση ενδοκυτταρικής καθαριότητας».

Χωρίς αυτή τη φροντίδα, ο ρυθμός κυτταρικής απόπτωσης - προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος - επιβραδύνεται. Αυτή η διαδικασία εξοντώνει τα κύτταρα που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, διατηρώντας τη βέλτιστη λειτουργία των οργάνων. Όταν τα γερασμένα και αποικοδομημένα κύτταρα αυξάνονται πολύ σε αριθμό εντός των ιστών, μπορεί να αναπτυχθούν χρόνιες ασθένειες, καθώς και εξωτερικά σημάδια γήρανσης.

Εξασφάλιση ισορροπίας με την ινσουλίνη

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα; Ένας τρόπος είναι μέσω μιας κετογονικής δίαιτας, όπου καταναλώνετε υδατάνθρακες με λιγότερες από 200 θερμίδες την ημέρα, μια τεράστια μείωση από τις περισσότερες από 1.000 θερμίδες από υδατάνθρακες που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά τη διατροφή τους για να μειώσουν την ινσουλίνη τους και να μειώσουν την επίδραση της ορμόνης στις κυτταρικές διεργασίες. Απλώς το να τρώει κάποιος λιγότερο λειτουργεί επίσης.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε 24ωρη νηστεία, στην οποία τρώτε μόνο μία φορά την ημέρα, όσο θέλετε.

Θα μπορούσατε επίσης να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα που δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα - όπως αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φυλλώδη, χόρτα, ψάρια και αβοκάντο - και λιγότερες τροφές όπως γιαούρτι, χυμούς, ζυμαρικά, πατάτες και γάλα.

Με λιγότερα απλά σάκχαρα και λιγότερη ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα μας, το σώμα αρχίζει να διασπά περισσότερα λίπη για ενέργεια, τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν μόρια που ονομάζονται κετόνες. Ενώ η ινσουλίνη σηματοδοτεί στα κύτταρα ότι η ενέργεια είναι άφθονη, ενθαρρύνοντας την απρόβλεπτη ανάπτυξη, οι κετόνες σηματοδοτούν ότι οι καιροί είναι φτωχοί, προάγοντας την αποδοτικότητα στην παραγωγή ενέργειας, την αυξημένη απόπτωση και την επιδιόρθωση του DNA.

Αυτό μεταφράζεται σε «πιο υγιή κύτταρα, ένα πιο υγιές άτομο και μια ευκαιρία να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής», έγραψαν οι ερευνητές.

Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές, για να διαπιστωθεί εάν η λήψη κετονών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί επίσης να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση.

Μέσω της καλύτερης υγιεινής, της βελτιωμένης δημόσιας ασφάλειας, της μείωσης της πείνας και της προόδου στην ιατρική, οι άνθρωποι ζουν τώρα περισσότερο από ποτέ. Παρ' όλα αυτά, συχνά δεν απολαμβάνουμε καλή υγεία. Η επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης θα μπορούσε να είναι μια λύση, έγραψαν οι ερευνητές.

«Έχουμε παρατείνει με επιτυχία τη γήρανση. Ο επόμενος στόχος μας θα πρέπει να είναι να επεκτείνουμε τη νεότητα και, αν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τότε μπορεί να αρχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την αύξηση της διάρκειας ζωής».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα