Χρηστικά

Υπό διαγραφή χρέη 9,8 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ!


Με ποια κριτήρια ο ΕΦΚΑ διαχωρίζει και "ξεχνάει" ληξιπρόθεσμες οφειλές και στρέφει την προσοχή του στις θεωρητικά εισπράξιμες

Νέα αύξηση κατέγραψαν το τέταρτο τρίμηνο του 2024 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 49,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών «διαγράφει» τα 9,8 δισ. ευρώ, δηλώνοντας αδυναμία είσπραξης.

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αφού η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

Οι οφειλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους εντάσσοντάς τα σε έως 24 δόσεις, καθώς τα ποσά που προκύπτουν είναι μεγάλα και παράλληλα, θα πρέπει να πληρώνουν εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες οφειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς των μικρομεσαίων ζητούν νέα ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις, πλην όμως η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Αναποτελεσματικά αποδεικνύονται και τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, κατά των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούν οφειλέτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που δεν υπάρχουν πιά.

Σβήνουν 9,8 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΑΟ που εκδόθηκε χθες, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2024 το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ ανήλθε σε 49,29 δισ. ευρώ, από 48,84 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 444,22 εκατ. ευρώ.

Η μεταβολή προήλθε από την αύξηση κατά 400,74 εκατ. ευρώ των προσαυξήσεων και λιγότερο από νέες οφειλές, αλλά σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή δείχνει πως τα χρέη λιμνάζουν.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΑΟ προβαίνει στον διαχωρισμό των οφειλών ανάλογα με τις προοπτικές εισπραξιμότητας βάζοντας στην «άκρη», όσες κρίνει αδύνατο να εισπραχθούν.

Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει το ΚΕΑΟ εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.

Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α. 
Χαρακτηριστικό είναι, δε, όπως προκύπτει από αναλύσεις του ΚΕΑΟ, ότι από τα 49,3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στο χαρτοφυλάκιο περίπου τα 9,8 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.

Όπως εξηγεί η έεκθεση του ΚΕΑΟ, οι οφειλές των 9,8 δισ. ευρώ αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο Κ.Ε.Α.Ο., καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα