Αγορές

Ισορροπεί στα χαμηλά το ΧΑ


Εξαιρετικά πρόσκαιρη ήταν η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο χρηματιστήριο, μετά από  5 συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις. Οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει πάλι καθοδική κατεύθυνση καταγράφοντας μικρές απώλειες και το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά επιδεινώνεται, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί. Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας κινήσεις με βραχυχρόνιο ρίσκο.

Αδύναμος κρίκος της αγοράς γίνονται πάλι οι τραπεζικές μετοχές. Βασική αιτία οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας κεφαλαίων και δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, που μπορεί να αναδείξει  έλλειμμα κεφαλαιακής επάρκειας και ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων.

Στις ανησυχίες αυτές προστίθεται η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και για τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Θέματα αιχμής που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές εμπλοκές και καθυστερήσεις δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα. Καθώς όμως το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, διατυπώνονται πολλά σενάρια και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον στα εργασιακά θα δοθεί μάχη. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται επίσης ότι το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ο φιλόδοξος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπ' αυτές τις συνθήκες το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί στο ΧΑ και οι πιθανότητες περαιτέρω πτώσης είναι μεγάλες. Η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις, ώσπου να επιβεβαιωθεί η διάσπαση ή η ισχύς της στήριξης στην περιοχή των 810 μονάδων.

Το ζήτημα τώρα είναι αν η διόρθωση θα έχει μεγάλο εύρος και σημαντική χρονική διάρκεια. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Επισημαίνεται όμως ότι πολλοί τεχνικοί δείκτες – και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών – βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Προς το παρόν οι ενδείξεις  είναι μάλλον αρνητικές. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σήμερα χαμηλότερα και από αυτή τη στήριξη, αλλά δεν αποκλείεταο να την ανακτήσει. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις  806,5 μονάδες, με απώλειες  περίπου 0,25%. Την ίδια ποσοστιαία πτώση σημειώνει και ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.123 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης που πήγε +1,82% την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, τώρα βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,10%).

 Σε θετικό έδαφος επανήλθε η Εθνική (+0,8%). Πειραιώς -1,2%, EurobanK και Alpha -0,6%, αμετάβλητη η Attica Bank.

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips  Σαράντης +3,5%, Βιοχάλκο +1,5%, Ελλάκτωρ +0,6%, Μυτιληναίος +0,2%. Με αρνητικό πρόσημο οι υπόλοιπες μετοχές. ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΑΔΜΗΕ -1,1%,  Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τιτάν -0,7%


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις