Επιχειρήσεις

Ιστορική συμφωνία Boeing – Κατάρ με "φτερά" Τραμπ: Η μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία της


Εντυπωσιακή επάνοδο με "φτερά" από τη νέα διεθνή στρατηγική συμφωνιών του Ντόναλντ Τραμπ κάνει η Boeing, που μόλις πέρυσι βρισκόταν σε δίνη λόγω κρίσεων ασφαλείας, καθυστερήσεων στην παραγωγή και αλλαγών στη διοίκηση

Κατά την επίσκεψή του προέδρου των ΗΠΑ στο Κατάρ έκλεισε η μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας : μια συμφωνία ύψους 96 δισ. δολαρίων με την Qatar Airways για έως και 210 αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner και 777X, εξοπλισμένα με κινητήρες GE Aerospace.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε πως η παραγγελία αυτή θα στηρίξει περίπου 154.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο στις ΗΠΑ, φτάνοντας το ένα εκατομμύριο συνολικά κατά τη διάρκεια της παραγωγής και παράδοσης.

Εξαγωγικός οργασμός και άλμα της μετοχής

Οι μετοχές της Boeing εκτινάχθηκαν σε υψηλό 52 εβδομάδων την Τετάρτη, ενώ συνολικά από τα χαμηλά του Απριλίου έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Η ώθηση αποδίδεται στην αποκαλούμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ, μια ριζικά νέα εμπορική πολιτική βασισμένη σε δασμούς και ανταλλαγές, που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ αμερικανικών εξαγωγικών εταιρειών όπως η Boeing.

Σύμφωνα με την Fundstrat, «θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ευνοεί ιδιαίτερα τη Boeing», σημειώνοντας πως ο πρόεδρος προωθεί ανοιχτά τις εξαγωγές της στο εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοινώθηκε παραγγελία 10 δισ. δολαρίων για αεροσκάφη Boeing από την IAG (ιδιοκτήτρια της British Airways), την οποία το Fundstrat χαρακτήρισε «μόνο ένα ορεκτικό».

Τάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ασία

Στην ίδια περιοδεία του προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή, η Boeing εξασφάλισε και συμφωνία για έως 30 αεροσκάφη με την AviLease, εταιρεία leasing με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, η Boeing έγινε "διαπραγματευτικό χαρτί" στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας. Μετά τις επαφές στη Γενεύη, η Κίνα ήρε το εμπάργκο στις παραδόσεις αεροσκαφών Boeing, που είχε επιβληθεί τον Απρίλιο, μετά την ανακοίνωση δασμών 145% από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση: οι διαπραγματευτές της Ε.Ε φέρονται να εξετάζουν δασμούς σε αεροσκάφη Boeing και σε αμερικανικά αυτοκίνητα, αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον.

Η «αναγέννηση» μετά το σκάνδαλο

Η μεταστροφή της τύχης της Boeing είναι εντυπωσιακή. Το 2024, η εταιρεία είχε βυθιστεί σε κρίση μετά το περιστατικό αποκόλλησης «τάπας πόρτας» σε πτήση της Alaska Airlines, γεγονός που προκάλεσε κύμα αγωγών, ελέγχων και αναδιοργανώσεων.

Παρόλα αυτά, η δυναμική των παραγγελιών επιστρέφει, και ο αναλυτής Peter McNally της Third Bridge εκτιμά πως η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Η ζήτηση υπάρχει», δήλωσε στο Yahoo Finance. «Παρά τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική».

Δώρο πολυτελείας και πολιτικός απόηχος

Στο περιθώριο των συμφωνιών, η κυβέρνηση του Κατάρ φέρεται να πρόσφερε στον Τραμπ ένα Boeing 747 για προσωρινή χρήση ως Air Force One — μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την αποδοχή του αεροσκάφους λέγοντας: «Μόνο ένας ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα το δεχόταν εκ μέρους της χώρας».

Η πολιτική "America First" επιστρέφει με έμφαση στην εξαγωγική ενίσχυση μεγάλων βιομηχανικών παικτών — και η Boeing, προς το παρόν, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις