Σε μεγάλο βαθμό η διάθεσή μας περνάει και αυτή από το στομάχι. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι τροφές συνδέονται και με την ψυχική υγεία μας, η οποία βελτιώνεται εφόσον δίνουμε στον οργανισμό μας τις σωστές θρεπτικές ουσίες. Με άλλα λόγια, καλύτερη διατροφή για καλύτερη διάθεση! Πως θα πρέπει λοιπόν να τρεφόμαστε για να το επιτύχουμε αυτό;
Ζητήσαμε από τον *Άκη από τη CTfivepercent Nutrition Team να μας διαφωτίσει και μας έδωσε 6 βασικά διατροφικά tips:
Ω-3 λιπαρά οξέα
Σύμφωνα με ερευνητές τα δύο απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, το EPA και το DHA, που βρίσκονται κυρίως στο ιχθυέλαιο, έχουν αντικαταθλιπτικές επιδράσεις στον άνθρωπο, εκτός από τα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τα ω-3 λιπαρά υπάρχουν σε πολλά ψάρια όπως ο σολωμός και η σαρδέλα, ενώ τα φαρμακεία διαθέτουν διάφορα συμπληρώματα ιχθυελαίου.
Πράσινο τσάι
Το τσάι είναι «σύμμαχός» μας ενάντια στο στρες. Το αγαπημένο ρόφημα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, οι οποίες κάνουν καλό στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα παρέχει λ-θεανίνη, ένα αμινοξύ που αποδεδειγμένα εξουδετερώνει τις ορμόνες του στρες.
Βιταμίνες Β9 και Β12
Η μακροχρόνια κατανάλωση των βιταμινών Β και πιο συγκεκριμένα του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12, ενισχύουν την αντικαταθλιπτική ασπίδα του οργανισμού μας. Φυλλικό οξύ βρίσκεται σε σειρά τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα διάφορα προϊόντα σιτηρών. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να λάβουμε υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος, μόνο από τα τρόφιμα. Βιταμίνη Β12, μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, όπως τα διάφορα ζωικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό κλπ.
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι ευρέως γνωστό, ότι επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική υγεία μας. Και αυτό γιατί η κατανάλωσή τους ενεργοποιεί την είσοδο της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο μας, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει το αίσθημα της ευημερίας. Οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά έχουν μακροχρόνια επίδραση στη διάθεση του εγκεφάλου μας, ενώ τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα διάφορα γλυκά και τα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το λευκό ψωμί, επιδρούν προσωρινά.
Πρωτεΐνη
Τα αμινοξέα, δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών είναι απαραίτητα για την καλή ψυχική μας υγεία, καθώς πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές που είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας αποτελούνται επίσης από αμινοξέα. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, πρέπει να περιλαμβάνει τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια και άλλα ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά και το γάλα.
Εάν είστε χορτοφάγος ή θέλετε να μειώσετε την ποσότητα των ζωικών προϊόντων που τρώτε, τα όσπρια, η σόγια, οι ξηροί καρποί και άλλες πηγές όπως το γιαούρτι φυτικής πρωτεΐνης (TVP) και το tofu, αποτελούν και αυτές πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Όμως, ορισμένες πηγές πρωτεινών για χορτοφάγους, είναι αρκετά χαμηλές σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, οπότε είναι σημαντικό στη διατροφή σας να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πηγών πρωτεΐνης, ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη όλων των αμινοξέων που χρειάζεστε.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος παίζει πολλούς ρόλους στο σώμα μας, όπως πχ το να συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον μεταβολισμό των τροφίμων, ενώ επίσης ρυθμίζει διάφορες ορμονικές και ανοσοποιητικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν σχετιστεί την επιδείνωση της κατάθλιψης, καθώς ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι βοηθά στη ρύθμιση των νευρωνικών λειτουργιών του εγκεφάλου μας.
Οι τροφές που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, το συκώτι, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάμι, τα όσπρια, το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό, το σιτάλευρο ολικής άλεσης, τα μύδια και το ρύζι. Η δυνατότητα απορρόφησής του από τον οργανισμό, πάντως, είναι αρκετά μεγαλύτερη όταν προέρχεται από τις ζωικές τροφές σε σχέση με τις φυτικές.
Εν κατακλείδι
H διαχείριση του άγχους είναι ένα βασικό κλειδί τόσο για την υγεία, όσο και για την ευεξία. Μια στρατηγική για τη θωράκιση απέναντι στο άγχος είναι η σωστή διατροφή.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να διαδραματίσει και η αεροβική άσκηση (πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή), καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο σώμα και παράγει ενδορφίνες, δηλαδή φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης.
* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis