«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού και όσοι επί το πλείστον έρχονται, συνεχίζουν για αλλού». Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, απορρίπτοντας αιτιάσεις βουλευτών της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης, ότι στη χώρα μας υπάρχει αύξηση παράνομων μεταναστευτικών ροών, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση.
«Όποιες εντυπώσεις και να δημιουργούν ενίοτε, τα μέσα ενημέρωσης και διάφοροι "σπεκουλαδόροι", η πραγματικότητα είναι ότι ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος. Ως προς τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, φέτος ήταν περίπου 40.000. Σε σύνολο πάνω από 30 εκατομμύρια νόμιμων αφίξεων, είχαμε και 0,1% παράνομες αφίξεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να μηδενίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, απαντώντας στον βουλευτή της Νίκης, Τάσο Οικονομόπουλο.
Ο τελευταίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στη χώρα μας», τόνισε ότι «είναι ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από ΕΕ και όχι μόνο ευχολόγια» ενώ υποστήριξε ότι «όλες οι πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης των ατόμων που προέρχονται από το Ισλάμ, απέτυχαν και θα αποτύχουν».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καιρίδης στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών αλβανικής καταγωγής φαίνεται ότι έχει μειωθεί κατά 200.000 την τελευταία πενταετία».
«Τώρα είναι γύρω στις 380.000, ενώ παλαιότερα ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο. Και έχουν φύγει από την Ελλάδα γυρνώντας, είτε πίσω στην Αλβανία, είτε πηγαίνοντας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε.
«Άλλο μειώθηκαν και άλλο μηδενίστηκαν οι παράνομοι μετανάστες. Η παράνομη μετανάστευση συνεχίζεται χωρίς να κάνετε κάτι πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό» , ισχυρίστηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παράσχος Παπαδάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία σοβαρής πολιτικής μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και την χορήγηση πολιτικού ασύλου.
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά συμβούλια και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, σοβαρά, αποτελεσματικά, δημοκρατικά και εντός ευρωπαϊκών λύσεων», απάντησε ο κ. Καιρίδης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην αλβανο-ιταλική συμφωνία για τη δημιουργία δομών στην Αλβανία, που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες που σήμερα είναι την Ιταλία, ανέφερε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την ιταλική κυβέρνηση και στηρίζει τις προσπάθειες της, όπως και των υπόλοιπων νοτιο-ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την χορήγηση πολιτικού ασύλου».
Ακόμα, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «το νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου θα προχωρήσει, παρά την διαφωνία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι συνθήκες και δεν χρειάζεται ομοφωνία».
Έντονη αντίδραση Δ. Καιρίδη κατά Δ. Νατσιού: Κυλάτε στο βούρκο και στη λάσπη. Εύχομαι να μην έχετε την τύχη Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη. Δεν έχετε το μονοπώλιο του πατριωτισμού
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, προκάλεσαν οι κατηγορίες του προέδρου του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρη Νατσιού, ότι η κυβέρνηση ενεργεί εν κρυπτώ δίνοντας ανταλλάγματα στη Τουρκία σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
«Στην συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, όπως πληροφορηθήκαμε, σκοπεύετε να ικανοποιήσετε ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας προκειμένου οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να μεταβούν στα νησιά Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελόριζο και να εκδίδετε βίζα που θα έχει 12μηνη ισχύ.
Το ίδιο σκοπεύετε να κάνετε στον Έβρο. Σε σημαντικά θέματα ενεργείτε εν κρυπτώ, παραχωρείτε κυριαρχικά δικαιώματα μας στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για τον υποτιθέμενο αγώνα που κάνει εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης. Η Τουρκία εργαλοποιεί το μεταναστευτικό και εμείς δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον εκβιασμό αυτόν, αποδεχόμενοι την κατάργηση βίζας στα νησιά μας», ισχυρίστηκε ο κ. Νατσιός
«Δεν μιλάμε για κατάργηση βίζας θεώρησης, αλλά διευκόλυνσης. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται ήδη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην Κω, μόνο φέτος, τα στοιχεία μιλούσαν για 110.000. Στη Ρόδο ακόμα περισσότερους. Το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε για το καλοκαίρι, μέχρι το 2019. Έκτοτε, εξαιτίας και της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά κυρίως της αντίδρασης των Ευρωπαίων, καταργήθηκε», αντέτεινε ο κ. Καιρίδης.
Τόνισε ακόμα ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι με την Τουρκία, η οποία και δεν συμμετέχει σε αυτή την συζήτηση».
«Η συζήτηση γίνεται με εμάς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος του Σέγκεν. Οφείλει να σέβεται τους κανονισμούς και υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση των Βορειο-ευρωπαίων που δεν θέλουν αυτή την διευκόλυνση.
Δεν μιλάμε για βίζα απελευθέρωσης αλλά για βίζα διευκόλυνσης- τουριστική, για Τούρκους πολίτες», σημείωσε ο κ. Καιρίδης.
«Δεν είμαστε πλυντήριο ψυχών για να δεχόμαστε συνεχώς παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν είναι δυνατόν, θέματα κυριαρχίας, με την επίκληση μιας εκλογικής νίκης να τα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Νατσιός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Καιρίδη.
«Αποφασίσατε να βγείτε εκτός κειμένου σε ένα πραγματικό παραλήρημα το οποίο θα ζήλευε νομίζω και ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης. Ελπίζω να μην έχετε την τύχη του. Επιστρέφω όλο αυτό το παραλήρημα των προσωπικών χαρακτηρισμών του προέδρου της Νίκης και λυπάμαι πραγματικά, και για την ουσία και για τον βούρκο τον οποίο αποφασίσατε να κυλήσετε. Δεν έχετε το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Καταλάβετέ το και ελάτε εδώ να συζητήσουμε επί της ουσίας. Ούτε κραυγές, ούτε θέατρο», είπε κλείνοντας ο κ. Καιρίδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ