Αν και οι Ευρωπαίοι οργανώνουν γραμμή άμυνας στο ΔΝΤ, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι το τι θα γίνει στις ελληνικές τράπεζες είναι δουλειά και αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών εποπτικών μηχανισμών, η σύσταση/απαίτηση του Ταμείου να ελεγχθεί η ποιότητα ενεργητικού τους – με ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης – προκαλεί καταιγίδα στο χρηματιστήριο. Εικόνα «βιβλικής καταστροφής» στο τραπεζικό ταμπλό, τεράστιες απώλειες σε κεφαλαιοποίηση, δραματική επιδείνωση κλίματος είναι ο απολογισμός του τελευταίου τριημέρου.
Μέσα σε μία εβδομάδα η συνολική αξία των τραπεζικών μετοχών μειώθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ, οι υπόλοιπες έχασαν περίπου 600 εκατ., ενώ πάνω από 2,7 δισ. εξανεμίσθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο φόβος ότι το ΔΝΤ μπορεί να επιβάλει εν τέλει τις απόψεις του έστω και εν μέρει, ή ότι εν πάση περιπτώσεις οι απαιτήσεις του θα δημιουργήσουν προβλήματα στις τράπεζες, οδήγησαν πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, που λειτούργησαν ως χιονοστιβάδα, παρασύροντας στην πτώση μεγάλη γκάμα μετοχών.
Ιδανική ευκαιρία
Στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος συνέβαλαν επίσης οι πληροφορίες ότι οι τράπεζες οδηγούνται σε μαζικές διαγραφές κόκκινων δανείων για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους, η κινδυνολογία για την πορεία των δημοσίων εσόδων και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Επιθετικά funds βρήκαν ιδανική ευκαιρία για υποτιμητική κερδοσκοπία, συνδυάζοντας κινήσεις σε μετοχές και Παράγωγα. Μεγάλη «σφαγή» έγινε με το σημερινό κλείσιμο της σειράς Παραγώγων Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν πολλές ανοιχτές θέσεις, που έκλεισαν ή μετακυλήθηκαν με τεράστια ζημία – ή με ανάλογο κέρδος για τα fund που είχαν θέσεις short.
Εν αναμονή αντίδρασης
Η εικόνα μπορεί να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα, καθώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια που αποκόμισαν κέρδη από τη μεγάλη πτώση, «σκούπισαν» σήμερα την προσφορά σε χαμηλές τιμές και θα έχουν λόγους να δώσουν ανοδική κατεύθυνση στην αγορά.
Το πρόβλημα είναι ότι η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε σε κατάσταση «ασφυξίας» πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin, που θα αναγκασθούν να ρευστοποιήσουν εσπευσμένα, προκαλώντας ντόμινο.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική – όμως αυτό συνηγορεί εν μέρει στην προοπτική γρήγορης ανοδικής αντίδρασης.
Η εικόνα που μένει
Υποχωρώντας σήμερα κατά 1,87% στις 776,20 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης εχει διασπάσεις αλλεπάλληλες στηρίξεις και βρίσκεται πλέον στα όρια της έσχατης μεσοπρόθεσμης στήριξης.
Αν υποχωρήσει χαμηλότερα, μεσούντος του Σεπτεμβρίου το χρηματιστήριο θα βυθιστεί σε «βαρυχειμωνιά» και θ’ αργήσει να ανακάμψει.
Χειρότερη η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη, ο οποίες έχει χάσει 20%(!) από τις 29 Αυγούστου που ξεκίνησε η αργή διόρθωση και περίπου 10% στη διάρκεια της εβδομάδας. Σήμερα βυθίστηκε στο -5,66%, κλείνοντας στις 860,12 μονάδες.
Απώλειες 8,2% κατέγραψε η Εθνική, χάνοντας συνολικά 23% από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πειραιώς -6,8%, Eurobank -4,6%, Alpha -4,2%, Attica -2,8%.
Από τα blue chips του εμποροβιομηχανικού τομέα και των υπηρεσιών, ΑΔΜΗΕ +2,6%, Φουρλής +2,5%, Lamda +1,8%, ΟΠΑΠ και Σαράντης +1%.
Στο κόκκινο Follie -8%, ΕΛΠΕ -2,9%, Τιτάν -2,6%, Motor Oil και Βιοχάλκο -1,2%