Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε η Κύπρος να εφαρμόσει καταγράφει η 8η αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές μετατοπίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο που και αυτές είχαν αναθεωρηθεί από τα προηγούμενα.
Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σημειώνεται ότι ο νόμος που ρυθμίζει τη δημιουργία και τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή των αντιπροσώπων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 αντί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 που αναφερόταν στο προηγούμενο μνημόνιο.
Ο νόμος θα ενισχύσει τις εξουσίες ελέγχου της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα περιλαμβάνει και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις κρατικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.
Κάθε ημικρατικός οργανισμός υπό εσωτερική επανεξέταση θα υποβάλλει ένα στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή ορόσημα και χρονοδιαγράμματα στον αρμόδιο υπουργό για έγκριση, σε συνεννόηση με τους εταίρους του προγράμματος, το αργότερο 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κάθε εσωτερικής επανεξέτασης.
Για τη Cyta, αναφέρεται ότι πριν από τη χορήγηση της ένατης δόσης, πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές και πρακτικές ρυθμίσεις, με στόχο την προκήρυξη της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τον Ιανουάριο το 2016. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016 ενώ στο προηγούμενο μνημόνιο ο στόχος ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
Για τις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού Λεμεσού τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν τα ίδια. Η προθεσμία για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έληξε τον Νοέμβριο του 2015, μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος, καθώς και την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο τελικός προσφοροδότησης πρέπει να επιλεγεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και η συναλλαγή πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή των αντιπροσώπων τον Απρίλιο του 2016.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, στο μνημόνιο αφαιρέθηκε η πρόνοια για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού και αντικαταστάθηκε με τη λέξη διαχωρισμός ενώ το όλο θέμα συμπεριλήφθηκε στο κεφάλαιο της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ο διαχωρισμός της ΑΗΚ.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οργανισμούς δημοσίου δικαίου ενώ παράλληλα αποφάσισε την τροποποίηση του διατάγματος του Μαρτίου του 2014 με το οποίο η αρχή κηρυσσόταν ως φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση.
Μετάθεση των ημερομηνιών για εφαρμογή παρατηρείται και για άλλα ζητήματα μεταρρυθμίσεων όπως είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Η προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή του είναι το 2018 αντί το 2017 που αναφερόταν πριν.
Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή της δεν αλλάζει και αναφέρεται ο Σεπτέμβριος του 2016, ενώ δεν είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης όπως ήταν στο προηγούμενο μνημόνιο.
ΕΥΖην
Ghosting: H ψυχολογία και τα κίνητρα πίσω από τη σύγχρονη "επιδημία" εξαφανίσεων
Το ghosting -η απότομη διακοπή επικοινωνίας σε μια σχέση χωρίς εξήγηση- έχει γίνει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από περιστασιακές γνωριμίες, έως μακροχρόνιες φιλίες και επαγγελματικ ...