Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Συμβολική αύξηση-Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις


Τη λογική του «όλοι ευχαριστημένοι» επιλέγει η κυβέρνηση στο θέμα του κατώτατου μισθού. Έτσι, παρότι στο σύνολό τους οι εργοδοτικοί παράγοντες ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε αύξησης με το επιχείρημα της ασταθούς εικόνας της αγοράς λόγω κορονοϊού, τελικά δεν επιλέγει το πάγωμα αλλά τη συμβολική αύξηση.

Ειδικότερα το Μαξίμου φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ( 13 ευρώ) και ως εκ τούτου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό ο οποίος θα διαμορφωθεί από 650 σε 663 ευρώ και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών το οποίο θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ. Η εφαρμογή δε θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα στους εργαζόμενους μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι εργοδότες επιμένουν ότι ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στο δυσοίωνο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία θα πυροδοτήσει επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Βασικό μέγεθος αποτελεί η καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορονοϊού.

Στον αντίποδα, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%. Από την άλλη πλευρά σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.

Βεβαίως για την τελική απόφαση της κυβέρνησης, κομβικό ρόλο φέρεται να έχουν παίξει οι σημαντικές ανατιμήσεις των προϊόντων που ήδη πλήττουν τα νοικοκυριά και η ψυχολογία της αγοράς καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η έστω και συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Βεβαίως αυτή η εκτίμηση θεωρείται μάλλον ανεδαφική αφού οι ανατιμήσεις από την αρχή του χρόνου σε καύσιμα και ορισμένα αγαθά ξεπερνούν ήδη το 20% ενώ το ράλι των αυξήσεων αναμένεται να έχει και συνέχεια δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα για τον ερχόμενο χειμώνα. Και βεβαίως, δεν αρκούν τα 13 ευρώ για να αντιστρέψουν τα δεδομένα.

Επίσης, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ψυχολογία των καταναλωτών επιβαρύνεται εκ νέου από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην κατανάλωση και σε κάθε σκέψη για επιστροφή στην κανονικότητα.

Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και για προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ.

Παρόμοια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς ακολούθησαν και άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Μάλτα (1%), η Πολωνία 7.7% και η Κροατία 4.6%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις