Άμυνα & Διπλωματία

Κατρούγκαλος: Έχουμε λάβει δεσμεύσεις από την Αλβανία για την ελληνική μειονότητα


Σαφή προειδοποίηση ότι «οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο» έχει δώσει το ΥΠΕΞ στην Αλβανία μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις πινακίδες των τοπωνυμίων τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ News247.

Σχετικά με τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω της Πρεσβείας στα Τίρανα με την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. «Έχουν προβάλλει ορισμένους ισχυρισμούς ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική, ορισμένα θέματα αρμοδιότητας. Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο», είπε.

Για τις περιουσίες της μειονότητας ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι »έχουμε λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έλεγχο γιατί τον Ιούνιο θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε». Επισήμανε δε ότι υπάρχουν κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των οποίων «και θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέματα καλής γειτονίας. Επομένως για μας είναι βασικά ζητήματα αυτά».

Θα θέλαμε λύση του Κυπριακού χτες, αλλά αυτό προϋποθέτει αντίστοιχη συμπεριφορά από την Τουρκία

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της Ειδικής Απεσταλμένης, θα θέλαμε λύση του Κυπριακού χτες. Αλλά αυτό προϋποθέτει αντίστοιχη συμπεριφορά από τη μεριά της Τουρκίας που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς για την πορεία του Κυπριακού και εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις για «πενταμερή μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέση που και η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται και εμείς την υποστηρίζουμε».

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εθνικισμούς των Βαλκανίων

Τη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Βαλκάνια όπου υπάρχουν ζωντανοί εθνικισμοί ακόμη, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών: «Γιατί έδειξε ότι υπάρχουν τρόποι, μέσω του διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου, να λύνονται διαφορές που κρατούν δεκαετίες». Και πρόσθεσε: «Και αυτός είναι και ο ρόλος της χώρας μας να προσπαθεί να είναι σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πολιτικά και οικονομικά. Γιατί δεν είμαστε μεγάλη οικονομική δύναμη στο πλαίσιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο των Βαλκανίων όμως είμαστε».

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «προσπαθούμε να τη στηρίξουμε όσο μπορούμε ακριβώς για να φανεί στην Ευρώπη ότι μια μικρή χώρα η οποία προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που έχει με τους γείτονές της που δεν έχει ζητήματα ως προς την πρόθεση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχει αντίστοιχη ανταπόκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είμαστε σε φάση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία φάση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων» και αναφερόμενος στην πρόσφατη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα και πρόθεση ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων». Επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του στο μεγάλο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπου θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία» είπε «είναι μια δύναμη με την οποία έχουμε παραδοσιακά φιλικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μας προφανώς επιδιώκουμε να τις ενισχύσουμε, όταν όμως λέω για αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας, σκεφτείτε το εξής: ποτέ η Ελλάδα δεν είχε καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Κίνα. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό, δεδομένου της σύγκρουσης των στρατηγικών συμφερόντων που έχουν αυτές οι δύο χώρες. Θέλουμε λοιπόν να βάλουμε και τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης των σχέσεων που έχουμε με όλες τις χώρες του κόσμου».

Γερμανικές επανορθώσεις

Ερωτηθείς για τις γερμανικές επανορθώσεις και τη σχετική ρηματική διακοίνωση ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ετοιμάζεται, γιατί δεν πρέπει να είναι πρόχειρη και δεν πρέπει να έχει μόνο ορθό πολιτικό, αλλά και ορθό νομικό περιεχόμενο. Επομένως πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να την έχουμε παραδώσει και μετά θα σκεφτούμε τα περαιτέρω βήματα».

Επ' αυτού εξέφρασε και τη σκέψη του για «το ενδεχόμενο μιας διακομματικής Επιτροπής, ή μιας Επιτροπής που θα είναι από ειδικούς μεν, αλλά θα επιδιώξουμε να υπάρξει συναίνεση ως προς την επιλογή της και από τα άλλα κόμματα γιατί εδώ πρόκειται για μια πραγματική εθνική προσπάθεια».

Υπάρχει μία διπολικότητα στη Νέα Δημοκρατία

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ερωτηθείς σχετικά με τη χάραξη εθνικής πολιτικής πως επιδίωξή του είναι η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η χάραξη μιας εθνικής γραμμής. «Συγκαλώ πιο τακτικά το Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να σας πως ότι όταν έχουμε κρίσιμες προκλήσεις απέναντί μας έχω βρει συμμαχίες και συνέργειες από τους εκπροσώπους εκεί των κομμάτων» επισήμανε.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι δεν είναι όλη η Ν.Δ. στοιχισμένη στην προσπάθεια της εθνικής πολιτικής και έφερε ως παράδειγμα τα αντιφατικά μεταξύ τους άρθρα του τομεάρχη Εξωτερικής πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και του τομεάρχη Άμυνας Βασίλη Κικίλια. Εξέφρασε την άποψη ότι "υπάρχει μία διπολικότητα στη Νέα Δημοκρατία" η οποία "έγκειται στο ότι κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι εξασφαλίζει την ενότητα του κόμματος του βάζοντας τα αντίθετα να συνυπάρχουν" με αποτέλεσμα όμως να μην "παράγεται ενιαία πολιτική". Γεγονός που, όπως είπε, «δείχνει έναν αρχηγό ο οποίος δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη δική του πολιτική γραμμή, αλλά ως τροχονόμος στέκεται ανάμεσα σε αυτή τη βαθιά Δεξιά, την οποία κατέστησε κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία το σύστημα Σαμαρά και την παραδοσιακή λαϊκή καραμανλική Δεξιά. Αυτό δείχνει ένα κόμμα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς πρόσημο».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανησυχία του «για τον προσανατολισμό που μπορεί να έχει η εξωτερική πολιτική εάν ερχόταν ποτέ η Ν.Δ. στην εξουσία με την παρούσα φάση της, της διπολικότητας». «Βλέπουμε» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος «να ενισχύονται αυτές οι ακραία δεξιές απόψεις και με τη μεταγραφή των βουλευτών από το πρώην ΛΑΟΣ, ένα κόμμα που όχι απλώς το ίδιο ήταν ακροδεξιό, είχε συνεργαστεί στις περιφερειακές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή, δηλαδή στο ημίφως του συνταγματικού τόξου. Και το ανησυχητικό είναι ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη αυτή η γραμμή μέσα στη Νέα Δημοκρατία σε συνδυασμό βέβαια με το νεοφιλελευθερισμό που είναι άλλου είδους μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά πράγματα».

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Εξωτερικών

Ερωτηθείς σχετικά με τον προκάτοχό του Νίκο Κοτζιά ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Εξωτερικών, άφησε το στίγμα του βαθιά στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Πολλά, αν όχι όλα, τα σχετικά με την αναβάθμιση της χώρας στην διεθνή σκηνή οφείλονται σε αυτόν, πάντα φυσικά υπό την πολιτική καθοδήγηση του πρωθυπουργού, και νομίζω ότι είναι ένας υπουργός Εξωτερικών που θα τον θυμόμαστε πάντα. Είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί: Bigger than life».

Στις ευρωεκλογές συγκρούονται δυο κόσμοι στην Ευρώπη

«Συγκρούονται δυο κόσμοι στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις ευρωεκλογές τονίζοντας όμως ότι «δεν είναι προδιαγεγραμμένη η έκβαση» παραθέτοντας το παράδειγμα της Ισπανίας. «Το ίδιο δίλημμα δεν είναι μόνο στην Ευρώπη είναι και στη χώρα μας. Τα δυο μέτωπα είναι η προοδευτική Ευρώπη των ανοιχτών κοινωνιών και των δικαιωμάτων και από την άλλη μεριά αυτός ο ιδιόμορφος γάμος μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακραίου εθνικισμού που βρίσκει αυτή τη στιγμή διχασμένη την ήπειρό μας» πρόσθεσε. Και κατέληξε: «Γι' αυτό όποιος θα ψηφίζει στην Ελλάδα που εκπροσωπούνται οι δυο πόλοι ξεκάθαρα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι ψηφίζοντας στην Ελλάδα, ψηφίζει και για την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις