Υγεία

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα σε αεροδρόμια και ΜΜΜ


Σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα αεροδρόμια της χώρας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις αεροπορικές εταιρείες βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων.

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από απόψε, Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στις 8 το βράδυ κλείνει οριστικά η αεροπορική σύνδεση με Ιταλία, καθώς σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη με απόφαση της ΥΠΑ είχαν αποκλειστεί οι πτήσεις από και προς Μιλάνο από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Σε ο,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς, άλλωστε, επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϋ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού.

Στο μεταξύ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.

Από το υπουργείο Μεταφορών , σημειώνεται πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού διενεργώντας πρόσθετες απολυμάνεις από εξειδικευμένα συνεργεία με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων για την προστασία επιβατικού κοινού και εργαζομένων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ έχουν δοθεί επίσης σε όλους τους οδηγούς. Επιπλέον, η ΟΣΥ έχει παραγγείλει περισσότερα από 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Συρμοί και οχήματα απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές.

Επιπλέον, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τέλος, ο ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Στα αεροδρόμια 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο Πύργος Ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από Τρίτη με το 50% του προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού. Επίσης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που έρχονται σε επαφή με το κοινό (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ(γάντια, μάσκες).

Με ΠΝΠ ορίζεται ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να ολοκληρώνεται το αργότερο σε 48 ώρες . Το μέτρο αυτό απαιτείται ώστε να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 14 ολόκληρες ημέρες το προσωπικό, ιδίως σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο Πύργος ελέγχου. Οι έλεγχοι ανίχνευσης κρουσμάτων θα γίνονται με σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα ή/και σε ειδικούς χώρους εντός των αεροδρομίων.

Σε ότι αφορά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς τα αεροσκάφη να εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες, καθώς η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω κορονοϊού, δόθηκε εντολή στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία να αυξήσουν τον αριθμό λεωφορείων για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα