Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, που χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι βεβαίως, μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου, είπε, "ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους".
Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή, προκειμένου να ανοίξει η δίοδος της Ειδομένης και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.
Ωστόσο, χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτη την απόφαση ΕΕ, Τουρκίας, Ελλάδας -επισημαίνοντας ότι έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση- με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν θα θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.
Ο γραμματέας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει χώρους προσωρινής φιλοξενίας, εκτιμώντας ότι τα hot-spot και οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται "είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι’ αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ." Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με το "Δουβλίνο" και τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν την Συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι μπορεί η χώρα να βρει συμμάχους επ’ αυτών των θεμάτων.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα κυρώσεων στις χώρες που κλείνουν σύνορα, δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα ήταν αρνητικό και στην χρήση βέτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άσκησή του θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, αλλά εκτιμώντας ότι "την συγκεκριμένη στιγμή θα διευκόλυνε", ενώ επισήμανε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι έθεσε τις προτάσεις του κόμματος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές αφορούν την ουσία του προβλήματος.
Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν συναίνεσε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ η όλη συζήτηση επιβεβαίωνε και αύξαινε τις ανησυχίες του Κόμματος. Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να συναινέσει "σε παζάρια που οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση το λαό της πατρίδας μας, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα από τη δυστυχία των προσφύγων και από το πραγματικό πρόβλημα που έχουν, αντίθετα τα επιδεινώνουν".
"Αυτή η πολιτική κατεύθυνση που συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και που την είδαμε και ως κατάληξη και στην προχτεσινή Σύνοδο, με εξελίξεις που θα έχουμε και τις επόμενες μέρες επιβεβαιώνουν αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ" υπογράμμισε.
"Τέλος της αξιολόγησης, σημαίνει πέρασμα όλων των αντιλαϊκών μέτρων, που σημαίνει θα την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος λαός. Με αυτήν την προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι ζητούν την αξιολόγηση και λένε ότι μέχρι το Πάσχα θα συμφωνήσουν" είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί, καθώς πρώτον έχει δεσμευθεί ότι θα περάσει τα προαπαιτούμενα.
Χαρακτήρισε ως "τυράκι στην φάκα" την συζήτηση για το χρέος, προσθέτοντας ότι "θα δώσουν ένα τέτοιο «τυράκι» για να καλμάρουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να στηρίξουν την κυβέρνηση στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων", επισημαίνοντας ότι η όποια συζήτηση για το χρέος, ανεξαρτήτως της μορφής που θα πάρει η ρύθμισή του, "σημαίνει νέα προαπαιτούμενα".
Ο Δημ. Κουτσούμπας είπε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση με οργάνωση της πάλης του σε λαϊκή συμμαχία, καθώς είναι "ο τρόπος που μπορεί να δοθεί λύση και αντίστασης και ανακούφισης και κάποιων μέτρων άμεσων που μπορούν να παρθούν".
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα δώσει μάχη και εντός της Βουλής να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι με βάση τους συσχετισμούς "φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα πάρει τους 151. Δεν φαίνονται δηλαδή διατεθειμένοι να αντιδράσουν όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση".
Είπε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει επίσης πρόταση νόμου στην Βουλή και για τις συλλογικές συμβάσεις και για άλλα λαϊκά προβλήματα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως χρειάζεται μια άλλη εξουσία με εντελώς άλλο πρόγραμμα και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Εκτίμησε, ότι υπάρχει αντικειμενική βάση συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ότι αφορά την ΝΔ είπε ότι δεν επιθυμεί οικουμενική διότι αυτή την στιγμή θέλει να ενισχύσει το δίπολο της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα - ΝΔ.
Είπε ότι οι εκλογές δεν λύνουν αυτήν την στιγμή τα προβλήματα, ενώ το κύριο είναι να αποφασίσει ο λαός μέσα από τους αγώνες του αλλά και με την ψήφο του, "να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελός του, ενισχύοντας το ΚΚΕ και μόνο".
Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το όποιο νομοσχέδιο "εκτός και αν είναι καθαρή, απλή αναλογική".