Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες ορισμένων χωρών λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για την παγκόσμια ανάπτυξη, εντούτοις πλέον δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα θετική κατάσταση.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους ήταν φανερό πως πρόκειται να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για μερικές αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, καθώς το απότομο selloff στην Κίνα προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.
Αρχικά, και σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg, η οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,3% μέσα στο έτος, καταλαμβάνοντας την θέση με την χειρότερη πρόβλεψη μεταξύ των 93 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, ακολουθούμενη από την Βραζιλία, την Ελλάδα και την Ρωσία.
Κατά τους οικονομολόγους, ακόμα και η ανάπτυξη της Ουκρανίας, μία από τις χώρες με τη χειρότερη απόδοση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί 1,2% φέτος, φαίνεται πως κινδυνεύει. Αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα.
Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Βραζιλίας τοποθετούν τη χώρα στο χειρότερο επίπεδο από το 1901!
Σε αντίστοιχα κακή θέση βρίσκεται και η Ρωσία, καθώς εμπλέκεται σε μια σειρά από στρατιωτικές διενέξεις, και κατά το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους συρρικνώθηκε κατά 3,6%.
Από την λίστα των χωρών με τη χειρότερη επίδοση δεν έλειψαν και η Φιλανδία και η Ελβετία. Η πρώτη υποφέρει από την γεωγραφική της εγγύτητα και την οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ η δεύτερη εξακολουθεί να παραπαίει από την αιφνίδια απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το όριο του περιθωρίου διακύμανσης του νομίσματός της, κάτι που σαφώς είχε ισχυρό αντίκτυπο στις εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό της.
Η σημαδεμένη από την ύφεση Ιαπωνία προβλέπεται να συρρικνωθεί 1% μέσα στο έτος, και εκτοπίστηκε από γειτονικές της χώρες οι οποίες κατάφεραν να μπουν στην λίστα με τους καλύτερους “παίκτες” του 2016.
Τέλος, μπορεί η Κίνα να φαίνεται ότι θα αποδώσει ικανοποιητικά το 2016, μόνο όμως αν εμπιστευτεί κανείς τους αριθμούς της κυβέρνησης.
Στα γραφήματα που ακολουθούν σκιαγραφείται η κατάσταση που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές με την ενεργοποίηση του sell off:
1. Το 40% κατά προσέγγιση των μετοχών του δείκτη αναφοράς στην Κίνα είναι υπερπουλημένες, με τους σχετικούς δείκτες να κινούνται κάτω του 30.
2. Ο δείκτης αναφοράς των αναδυόμενων αγορών 838 μετοχών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, μετά τη διολίσθησή του κατά 12% από τα υψηλά της 25ης Δεκεμβρίου.
3. Σε αυτόν τον δείκτη μετοχών στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Κίνας, υπήρξαν 16 φορές περισσότερες πτωτικές συνεδριάσεις απ' ό,τι ανοδικές την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιανουαρίου.
4. Η διαφορά μεταξύ πτωτικού και ανοδικού momentum σε αυτόν τον δείκτη της Μέσης Ανατολής ήταν μεγαλύτερη στο τέλος της εβδομάδας και λιγότερο από 4% του χρόνου την περασμένη δεκαετία.
5. Τα χρηματιστήρια στη Λατινική Αμερική είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βάσει αυτού του στατιστικού μέτρου.