Αγορές

Ξανά σε καθοδικό σπιράλ η τουρκική λίρα


Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών Λούτφι Ελβάν, ο οποίος φέρεται να αντιδρούσε την πολιτική μείωσης των επιτοκίων που επιβάλλει ο «Σουλτάνος», εγκλώβισε και πάλι την τουρκική λίρα σε καθοδικό σπιράλ. Το τουρκικό νόμισμα είχε πάρει βαθιά «ανάσα» χθες, μετά την παρέμβαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πούλησε ξένο συνάλλαγμα για να ανακόψει την κατάρρευση της λίρας.

Τα χαρμόσυνα νέα, ωστόσο, κράτησαν, μόλις ένα 24ωρο, καθότι σήμερα μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών και επί πολλά έτη στενού συνεργάτη του Ερντογάν, η τουρκική λίρα επέστρεψε στα γνώριμα πτωτικά «λημέρια» της.Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,1%, με την ισοτιμία να φτάνει περίπου στις 14 λίρες ανά δολάριο.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται. Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης