Πολιτική

«Λίφτινγκ» στο νόμο Κατρούγκαλου


Όλες οι αλλαγές και τροποποιήσεις που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, στο νόμο Κατρούγκαλου. Οι παρεμβάσεις σε εισφορές και συντάξεις

 Σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων και τροποποιήσεων, στο νόμο Κατρούγκαλου, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν ευεργετικά για ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στο δημόσιο και άτομα με αναπηρία, περιλαμβάνει ο νέος νόμος 4488/2017 του υπουργείου Εργασίας, που πήρε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εν λόγω νόμο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σχετίζονται με ζητήματα όπως η Εθνική σύνταξη και τα πλασματικά έτη των αγροτών.

Εθνική σύνταξη και πλασματικά έτη για αγρότες

Ειδικότερα ο νέος νόμος δια χειρός Αχτσιόγλου, προβλέπει εθνική σύνταξη με λιγότερα από δεκαπέντε έτη. Η προϋπόθεση συμπλήρωσης δεκαπέντε ετών ασφάλισης για την καταβολή της εθνικής σύνταξης δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε ετών. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται αυτού που αντιστοιχεί στα δεκαπέντε έτη ασφάλισης. Επίσης  αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος και ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιών ηλικίας μέχρι έξι ετών, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης προβλέπεται ότι το συνολικό ποσοστό της μείωσης της πρόωρης σύνταξης γήρατος, κατά τη μεταβατική περίοδο σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%. 

Παράλληλα ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης χρόνων ασφάλισης έως και δέκα (10) ετών και πριν του 2002 για συντάξεις που θα αρχίσουν να χορηγούνται μετα την 1.1.2021.

Επιπρόσθετα αναγνωρίζει μέχρι επτά πλασματικά έτη ασφάλισης για τους αγρότες και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.

Αποσύνδεση ασφάλειας από την ιδιότητα

Το υπουργείο Εργασίας έκανε αποδεκτό το αίτημα ελευθέρων επαγγελματιών, κυρίως δικηγόρων και για αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα. Ετσι οι αυτοαπασχολούμενοι – επιστήμονες  υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, μόνο από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια εφορία και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή τους από την αρμόδια ΔΟΥ.  Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι το διάστημα που δεν θα ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, με αίτησή τους, να πληρώνουν μεγαλύτερα μηνιαία ασφάλιστρα προκειμένου να λάβουν και υψηλότερη σύνταξη.

Δημόσιο: Αποκοπή της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξιμες αποδοχές

Ακρως ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι πλέον, οι συντάξιμες αποδοχές, επί των οποίων υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές, για όσους υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, δεν θα περιλαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Η τελευταία, επί της ουσίας μετατρέπεται σε «επίδομα», ανοίγοντας το δρόμο για έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων του Δημοσίου. στο μέλλον. 

Προσωπική διαφορά είναι το ποσό που εξακολουθούν να εισπράττουν δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί, ακόμη και αν με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές τους είναι μικρότερες. Τα ποσά των προσωπικών διαφορών κυμαίνονται μεταξύ 100 και 400 ευρώ. 

Στο νόμο Αχτσιόγλου περιλαμβάνονται και σημαντικές διατάξεις για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, παρατείνεται η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης για ένα ακόμα εξάμηνο εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση ενώπιον των ΚΕΠΑ, ενώ επιτρέπεται η απασχόληση λόγω ψυχικών παθήσεων χωρίς διακοπή ή περικοπή της σύνταξης. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις