Αγορές

Με ανοδικό βηματισμό και μεγάλο τζίρο το χρηματιστήριο


Συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων στο ΧΑ, διατηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς. Ενισχύονται οι προσδοκίες για έναν ακόμη κύκλο ανόδου, που θα αποφέρει υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις σε επενδυτές και traders. Σε πρώτο πλάνο οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αν και έχουν καταγράψει κέρδη περίπου 28% τον τελευταίο μήνα.

 Διεθνείς οίκοι "ντοπάρουν" την αγορά με θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες και με αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 Ομως οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλέον στα υψηλά 8ετίας, τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και μιά πρόσκαιρη διόρθωση μικρού εύρους θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη, χωρίς να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση και τις προοπτικές της αγοράς.

Η κίνηση αυτή θα διευκόλυνε την "αλλαγή φρουράς" που συντελείται σταδιακά στο ΧΑ, καθώς η σκυτάλη περνά από τους επιθετικούς βραχυχρόνιους "παίκτες" στα χέρια επενδυτών που κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και την  ΕΚΤ. Αρνητική εικόνα σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,65%, ο γαλλικός CAC40 χάνει 0,30%, οριακή άνοδο σημειώνει ο FT100 στο Λονδίνο.

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνη, που "έτρεξαν" χθες σε ρυθμούς ράλι. Οι ρευστοποιήσεις κερδών προκαλούν πιέσεις, οι τιμές υποχωρούν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν κατά 6-8 μονάδες βάσης. Κόντρα στη γενική τάση τα ελληνικά. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 5 μβ.

 Μετοχές και δείκτες

 Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται στα υψηλά 8ετίας και πλέον, όπου αναπόφευκτα θα συναντήσει αντιστάσεις και θα χρειαστεί νέους θετικούς καταλύτες για να  προχωρήσει υψηλότερα.

 Θετικές ενδείξεις η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος. Σε δύο ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 25 εκατ. ευρώ, συν 14,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, που σταδιακά υπερκαλύφθηκαν.Οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα με μικρά κέρδη.

 Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό -0,38% στις 1.025,76 μονάδες και ανακάμπτοντας πήγε μέχρι +0,41% (στις1.033,86 μονάδες). Τώρα βρίσκεται στις 1.032,7 με κέρδη 0,30%.

. Κατά 0,50% ενισχύται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 2.516,3 μονάδες. Ανοδο 0,45% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -0,77% μέχρι +0,50%. Τώρα κερδίζει 0,27%.

Στο ταμπλό των τραπεζών εντυπωσιάζει η Attica Bank, που ανακάμπτει δυναμικά με άλμα +27%! Ακολουθούν Eurobank +1,4%, Alpha +0,2%.Στο κόκκινο Πειραιώς και Εθνική -0,7%, αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: ΟΠΑΠ +2,6%, Ελλάκτωρ και Σαράντης +2,3%, Aegean +2%, OTE, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓΑ και Μυτιληναίος +0,7%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,5%, ΕλβαλΧαλκόρ  και Quest -0,8%, Motor Oil και Τιτάν -0,6%.

Στα mid caps Ιντρακάτ +2,2%, Παπουτσάνης +2%, Αβαξ +1,7%, Intracom +1,2%. Υποχωρούν οι μετοχές που σημείωσαν χθες σημαντική άνοδο:  Κρι-Κρι -2,8%,  Αλουμύλ -1,8%, ΕΧΑΕ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα