Η Metlen επιδιώκει περισσότερες συμμαχίες με Ευρωπαίους αμυντικούς εργολάβους, αφού σφράγισε δυο με γαλλική και ιταλική επιχείρηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η Μetlen Energy & Metals «εξετάζει ενεργά άλλες πιθανές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας» εντός και εκτός Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η εταιρεία μπορεί «απολύτως» να παίξει έναν αυξημένο ρόλο, είπε, εν μέσω μιας ευρύτερης ώθησης για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρώπης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και ασκούν πίεση στις εταιρείες να συνεργαστούν περισσότερο, καθώς η περιοχή αυξάνει τους εξοπλισμούς ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας και της άρσης των αμερικανικών δεσμεύσεων για την ασφάλεια. Η Μetlen είναι μία από τις τρεις έως πέντε ελληνικές εταιρείες που έχουν το μέγεθος να σφυρηλατήσουν συμμαχίες με μεγάλες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες και να δημιουργήσουν ένα cluster στα πεδία τους, επεσήμανε ο Μυτιληναίος.
Η Metlen, ανακοίνωσε τη Δευτέρα συνεργασία με την KNDS για την παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ιταλική Iveco Defense Vehicles στα τέλη Μαρτίου για την ανανέωση του υπάρχοντος στόλου στρατιωτικών φορτηγών που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.
Η Μetlen σχεδιάζει επίσης να επενδύσει 296 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη γραμμή παραγωγής γαλλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέταλλο απαραίτητο για την προηγμένη αμυντική τεχνολογία και χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Ο Μυτιληναίος εξέφρασε τη λύπη του σημειώνοντας ότι οι εταιρείες της χώρας έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον δρόμο των συνεργασιών πριν από χρόνια.
Τα σχόλια έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την Capital Markets Day της Metlen στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου, όπου η εταιρεία θα ενημερώσει για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της.
Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία λειτουργικών κερδών 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2028, εξαιρουμένων πρόσθετων από πιθανές εξαγορές. «Εάν έχουμε M&A, που είναι πάντα στο τραπέζι, αυτό θα είναι επιπλέον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε.
Μεσοπρόθεσμα, η εταιρεία πρέπει να εξηγήσει στους επενδυτές πώς θα αυξήσει τα κέρδη της από το τρέχον 1,1 δισ. ευρώ μέσω των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της, είπε. «Θα περιγράψουμε πόσο θα συνεισφέρει η κάθε δραστηριότητα στην αύξηση στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Η Metlen έχει «πολύ μεγάλα σχέδια» για δύο υφιστάμενες δραστηριότητες όπου οι μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες «δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ρέουν», σημείωσε ο Ευ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτές τις δραστηριότητες στο Λονδίνο με «δύο ευχάριστες εκπλήξεις για τους μετόχους μας».
Οι προετοιμασίες για την εισαγωγή των μετοχών της Μetlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το τρίτο τρίμηνο «πάνε καλά», είπε ο Μυτιληναίος. Η εταιρεία είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με την εισαγωγή της στο Λονδίνο θα μεταφερθεί εκεί η κύρια διαπραγμάτευση.
Ως μέρος της διαδικασίας, η Μetlen σχεδιάζει να προσαρμόσει τη μορφή ανακοινώσεων της ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία όπως όγκους, μερίδιο αγοράς και επενδύσεις, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Αυτό θα ευθυγραμμίσει περισσότερο την εταιρεία με την κοινή πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο.