Οικονομία

Μέτρα για επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας ζητά ο ΣΕΒΚ


Την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης, με αφορμή την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ προτείνει τη λήψη των κάτωθι μέτρων:

  • Βασικός παράγοντας είναι η τόνωση της ρευστότητας, με διάφορες κρατικές ενισχύσεις και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια.
  • Το μέτρο της στήριξης επιχειρήσεων με το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν βοηθάει καθόλου το 85% των μΜΕ του κλάδου, αφού προβλέπεται να είναι της τάξης 2.000-15.000 ευρώ. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί, ότι το ποσό της ενίσχυσης θα ήταν βάσει του 25% του τζίρου των, με κριτήριο την πτώση των πωλήσεων μεταξύ μηνός Μαρτίου 2019 & Μαρτίου 2020, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει βάσει αριθμού των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.
  • Λήψη απόφασης από το ΥΠ.ΟΙΚ. για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, βάσει του 25% του τζίρου τους, κατά 85% με κρατική εγγύηση και χαμηλό επιτόκιο έως 5 χρόνια. Ανάλογη απόφαση, είχε ληφθεί πριν πολλά χρόνια, σε αντίστοιχη κρίση πολύ μικρότερης έντασης από τη σημερινή, με μεγάλη επιτυχία.
  • Οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, να παγώσουν για 1 χρόνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητά τους.
  • Να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, για αγορά πρώτων υλών, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης με χαμηλά επιτόκια.
  • Τη ρύθμιση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο σε 36 δόσεις, καθώς και εργοδοτικών εισφορών
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-30%, με τροποποίηση του ν. 4621/19 παρ. 1 και για τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Εξίσωση της τιμολογιακής πολιτικής για τους καταναλωτές μέσης τάσης, με τους πελάτες της υψηλής τάσης, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος στην κλωστοϋφαντουργία. Το ενεργειακό κόστος, για έναν κατ' εξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος, και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου, έναντι των αντίστοιχων βιομηχανιών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ, «η άμεση λήψη των ανωτέρω μέτρων θεωρείται, στην παρούσα φάση, η κατ' ελάχιστον, αναγκαία για την επαναλειτουργία του κλάδου, πέραν των προτάσεων που έχουμε, επανειλημμένα, διατυπώσει για την στήριξη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και οι οποίες ουδέποτε έχουν υλοποιηθεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις