Αγορές

Μινι ράλι με τράπεζες στο χρηματιστήριο - Επιασε τις 1.000 μονάδες ο ΓΔ


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας το χρηματιστήριο "τρέχει" σήμερα σε ρυθμούς μίνι ράλι και ο ΓΔ πολιορκεί μεθοδικά το "οχυρό" των 1.000 μονάδων, δίνοντας υποσχέσεις για έναν ακόμη κύκλο ανόδου με υψηλότερους στόχους.

Επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, η μεγάλη "βουτιά" της Πέμπτης αποδεικνύεται αναζωογονητική για την αγορά, που απέφυγε την "υπερθέρμανση" και ανέκτησε γρήγορα τις αναγκαίες δυνάμεις για να συνεχίσει την ανοδική διαδρομή.

Η πρόσκαιρη διόρθωση δημιούργησε ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια που διαθέτουν ρευστότητα και κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται, όπως δείχνουν η αυξημένη συναλλακτική κίνηση, ο μεγάλος τζίρος και οι μεταβιβάσεις πακέτων. Σε 4 ώρες συνεδρίασης έχουν διακινηθεί μετοχές αξίας 51,2 εκατ. ευρώ, συν 8,9 εκατ. ευρώ που είναι η αξία πακέτων μεταβιβασθέντων με προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι με την υπέρβαση των 1.000 μονάδων θα σημειωθεί εντυπωσιακή βελτίωση ψυχολογικού κλίματος, ο πήχυς των προσδοκιών θα ανεβεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί περαιτέρω. Σημαντικές εισροές φρέσκου χρήματος αναμένονται από εγχώριους επενδυτές-αποταμιευτές, που παρέμεναν ως τώρα επιφυλακτικοί βλέποντας τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν.

Σημαντική παράμετρος για τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαίκά χρηματστήρια κινούνται σήμερα 'σημειωτόν", χωρίς ουσιώδεις μεταβολές στους βασικούς δείκτες.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Στο προσκήνιο παραμένει η μετοχή της Attica Bank (+26%), που έχει κερδίσει περίπου 105%(!) στις εξι συνεδριάσεις μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από το γκρουπ Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ.

 Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +2,11% στις 999,67 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 997,7 με κέρδη 1,90%. Κατά 1,85% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.420,9 μονάδες. Περίπου 2% κερδίζει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,31% και τώρα  "γράφει" +3%. Ολες οι μετοχές του κλάδου ενισχύονται. Την Attica Bank (+26%) ακολουθούν Πειραιώς +4,5%, Alpha  +3,5%, Εθνική +3,5%, Eurobank +1,6%, Τρ. Ελλάδος +0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν ΔΕΗ +3,9%, ΕλβάλΧαλκόρ και Lamda +3,5%,  Σαράντης +3,3%, Τιτάν  και Βιοχάλκο +3%, ΕΥΔΑΠ +2,7%. Ακολουθούν ΕΛΠΕ +1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,4%, Μυτιληναίος +1,1%.

Στο κόκκινο μόνον δύο μετοχές: Ελλάκτωρ -0,9% και Autohellas -0,4%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΧΑΕ +7,4%, Αβαξ +6,5%, Cenergy +3,7%, Πλαστικά Θράκης +2,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα