Αγορές

Χρηματιστήριο: "...και ξανά προς τη δόξα τραβά"


Σε τροχιά ανάκαμψης επανήλθε σήμερα το χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή δραματική "βουτιά", που εξανέμισε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ και απομάκρυνε τον ΓΔ από τον πρωταρχικό στόχο - την κατάκτηση των 1.000 μονάδων. Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται  και διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών, οι προοπτικές φαίνονται πάλι θετικές.

 Η εικόνα στο ταμπλό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η ξαφνική μεγάλη "βουτιά" δεν θα είναι καταστροφική - το αντίθετο μάλιστα: Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και αναζωογονητική για την αγορά, που χρειάζεται δυνάμεις και φρέσκο χρήμα για την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το "ξεφούσκωμα" των τιμών δημιούργησε ευκαιρίες εισόδου επενδυτών που είχαν μείνει εκτός αγοράς τους τελευταίους μήνες. Θα επιτρέψει επίσης αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που θα δώσουν κινητικότητα σε μετοχές, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στο ΧΑ.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, παράλληλα όμως συντελείται μια "ποιοτική" διαφοροποίηση στην αγορά: Στο προσκήνιο έρχονται σταδιακά πολλές μετοχές μεσαίας και  μικρή κεφαλαιοποίησης, που προσελκύουν ενδιαφέρον και τοποθετήσεις, εμφανίζουν αξιόλογη συναλλακτική κίνηση και καταγράφουν υψηλές ημερήσιες αποδόσεις.

Οι μετοχές στα "δυνατά χέρια"

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι καθώς οι τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips  έχουν σημαιώσει σημαντική άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι λογικό να αυξάνεται το ενδιαφέρον για μετοχές μικρότερων εταιρειών με θετικά οικονομικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή δυναμική.

Αλλωστε, σε  περιόδους λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη άνοδος και σε συνθήκες αυξανόμενης μεταβλητότητας, συντελείται συνήθως η μεγάλη μεταφορά χαρτιών από τους μικροεπενδυτές και τα "αδύναμα χέρια" στα μεγάλα ισχυρά χαρτοφυλάκια, που διαθέτουν χρήμα, έχουν υπομονή και κινούνται με στρατηγική.

Οι αναλυτές αναμένουν  σταδιακή αύξηση και επιτάχυνση της εισροής νέων κεφαλαίων.  Αισιοδοξία αποπνέουν και οι εκθέσεις διεθνών οίκων, που συνεχίζουν να "πριμοδοτούν" τις τραπεζικές μετοχές, διατυπώνοντας  εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας στον κλάδο και για μεγάλα περιθώρια ανόδου των τιμών τραπεζικών μετοχών.

 Θετική η επίδραση  από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Ο DAX κεδίζει περίπου 0,65%, στο +50% ο CAC40. Θετικά πρόσημα στη Wall, με τον Dow Jones στο +0,40%, ενώ ο Nasdaq "ίπταται" στο +1,45%.

Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ανεβαίνει κατά 10 μονάδες βάσης, του ελληνικού κατά 9 μβ, στο 4,12%.

Αρνητική εξέλιξη το άλμα της τιμής  φυσικού αερίου κατά 10,4%, στα 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Στο προσκήνιο παρέμεινε για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση η μετοχή της Attica Bank (+25,2%), που έχει κερδίσει περίπου 50% στο τριήμερο μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από το γκρουπ Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ - που η κάλυψη της θεωρείται πλέον εξασφαλισμένη.

 Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος και τερμάτισαν  στα απόλυτα υψηλά ημέρας.

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,17%, κλείνοντας στις 979,06 μονάδες. Κατά 1,21% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.376,74 μονάδες. Στο +0,48% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,15%, αναρριχώμενος στις725,04 μονάδες. Κέρδη κατέγραψαν όλες οι μετοχές του κλάδου. Πρωταγωνίστησε η Attica Bank με το +25,2%. Ακολούθησαν Eurobank +2%, Τρ. Ελλάδος +1,5%, Πειραιώς +1%, Εθνική +0,8%, Alpha +0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχισε η Ελλάκτωρ με εντυπωσιακό άλμα +12,5%. Ακολούθησαν Μυτιληναίος +3,6%, ΕΛΠΕ και Aegean +3%, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,7%, Σαράντης +1,7%, Τιτάν +1,2%, ΟΛΠ +1,1%.

Στο κόκκινο μόνον οι ΔΕΗ -1,4%, ΕΥΔΑΠ -0,6%, ΕλβάλΧαλκόρ -0,2%.

 Στα mid caps Αβαξ +3,6%, Entersoft και Φουρλής +2,4%, Ιντρακάτ +1,9%, Cenergy +1,4%. Στον αντίποδα Παπουτσάνης -3% Κρι-Κρι -1,9%, Πλαστικά Θράκης -1,9%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσίασε η Frigoglass με άλμα +19,3% και συναλλαγές 1,87 εκατομμυρίων τεμαχίων!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα