Για το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, αλλά και την ανάγκη μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8.
Συγκεκριμένα, ως προς τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε: «Το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως έχει εξαγγείλει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός. Στον πρώτο πυλώνα, η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και αναδιανεμητική, στον δεύτερο πυλώνα η επικουρική σύνταξη κεφαλαιοποιείται και στον τρίτο πυλώνα θα βρίσκεται η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης».
Αναφορικά με την ανάγκη μετάβασης στη νέα αυτή αρχιτεκτονική των τριών πυλώνων για το ασφαλιστικό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως όλες οι δυτικές οικονομίες ακολουθούν τα ίδια βήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δημοσιονομική και δημογραφική κρίση. Ειδικά, για την Ελλάδα, με το δημογραφικό πρόβλημα να επιτείνεται συνεχώς, η μετάβαση αυτή θεωρείται επιτακτική.
«Στις επικουρικές, ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην κεφαλαιοποίηση του συστήματος, με τη δημιουργία ενός ατομικού "κουμπαρά" για τους νέους ασφαλισμένους από την 1 Ιανουαρίου 2021, όπου οι ατομικές εισφορές τους θα συγκεντρώνονται εκεί και, έτσι, η επικουρική σύνταξή τους θα θωρακίζεται απέναντι στους κινδύνους που αναφέρθηκαν» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως είναι πολύ τραγική η κατάσταση που επικρατεί στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, «καθώς η ενοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) το 2017 έγινε μόνο στα χαρτιά».
«Δεν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς μόνο για τον ΕΦΚΑ συνεχίζουν να υπάρχουν 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα. Αυτό για όσους εργαζόμενους είχαν διαδοχικές ή παράλληλες συντάξεις είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια. Η λύση σε αυτό θα είναι η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στον e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει πολύ αυστηρό στόχο για τον Ιούνιο του 2020, όπου το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδονται αυθημερόν και ψηφιακά και το καλοκαίρι του 2021 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 90%. Το 2020 είναι για εμάς έτος ψηφιακού μετασχηματισμού» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.