Η εκλογολογία δεν βοηθά την οικονομία, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογραμμίζοντας ότι διαχρονικά ο επιχειρηματικός κόσμος επιζητεί την πολιτική σταθερότητα, που άλλωστε αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
«Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου», τονίζει, «είναι η αποφυγή πρόωρων εκλογών και η ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας των κυβερνήσεων. Αποδεδειγμένα άλλωστε, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει αναπόφευκτη, αλλά αυτές ορίζονται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας». Και επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρηματικός κόσμος προτρέπει τα πολιτικά κόμματα, είτε βρίσκονται στη διακυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής με προτάσεις και έργα και όχι με αιτήματα και πρακτικές που πηγάζουν από μικροκομματικά συμφέροντα».
Ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, η αναζωογόνηση του επενδυτικού τοπίου, η διαμόρφωση ξεκάθαρου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, ένα σταθερό ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και όχι οι εκλογές. «Πάνω σ' αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ενσκήψει ο πολιτικός κόσμος και με σύνεση και συνεργασία να βρει κοινά αποδεκτούς τρόπους για την ανόρθωση της οικονομίας», σημειώνει.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι, όπως προκύπτει από τους οικονομικούς δείκτες, έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται συνθήκες σταθεροποίησης, όμως μετά τον Αύγουστο και την «καθαρή έξοδο» που σημαίνει ότι δεν θα βρισκόμαστε κάτω από μία μνημονιακή επιτροπεία όπως αυτή που βρισκόμαστε τα 8 τελευταία χρόνια, αλλά θα έχουμε μια εποπτεία όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης. Όταν θα μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού και θα ξέρει κάθε επενδυτής τι ισχύει, εφόσον διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε σχέση με τις όμορες χώρες, θεωρώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το 2021-2022 αλλά και πολύ περισσότερο. Κατ' επέκταση, προέχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να προσελκύσουμε το απαραίτητο ύψος επενδύσεων, 42 δισ. ευρώ ετησίως, μέχρι και το 2022».
«Χρειάζεται μείωση της φορολογίας καθώς το σύστημα της υπερφορολόγησης δεν έχει αποδώσει», συνέχισε ο κ.Μίχαλος, ενώ σημείωσε την ανάγκη για αυξημένη ρευστότητα από τις τράπεζες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το υγιές σκέλος της οικονομίας.
«Επιτέλους», είπε, «γίνεται αξιοποίηση των προτάσεων που έχουν καταθέσει κατά καιρούς, οι παραγωγικοί φορείς για το ασφαλιστικό και φορολογικό, όμως απομένουν να γίνουν και άλλα».
«Μπροστά μας υπάρχουν πέντε σημαντικές προκλήσεις», τόνισε και αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, την ανάγκη προσέλκυσης σημαντικών ξένων και εγχώριων επενδύσεων κυρίως σε κλάδους που μπορούν να εξάγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και τη χρηματοδότηση από τις αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Οι μεταρρυθμίσεις συνεπώς, είπε ο κ. Μίχαλος, πρέπει να συνεχισθούν με πρώτες αυτές της μείωσης της φορολογίας και των εισφορών.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, απαιτούνται:
- Δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και διατήρηση του πλαισίου για τουλάχιστον μία πενταετία
- Θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) επί των καθαρών κερδών για τα νομικά πρόσωπα και επιπλέον 15% σε περίπτωση διανομής των κερδών (διανομή μερίσματος).
- Θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας - ίδια φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές
- Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για όλα τα είδη εισοδημάτων
- Επαναφορά του συντελεστή της προκαταβολής του Φόρου Εισοδήματος στα επίπεδα του 2014 (χρήση 2013).
- Αναμόρφωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, με την πρόβλεψη αφορολόγητου ορίου
- Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%
- Αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ
- Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και φόρων υπέρ τρίτων
- Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης
- Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%
- Χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με κριτήριο την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας
Υγεία
Ένας παράξενος συσχετισμός παχυσαρκίας και... διαφθοράς
Η διαφθορά παχαίνει! Αυτή είναι η υπόθεση πίσω από μια δημιουργική μελέτη, που συνέκρινε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) με τις συμβατικές μετρήσεις διαφθοράς σε μετασοβιετικές χώρε ...