Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδος - Αυστρίας σε ζητήματα στρατιωτικής υφής, τόσο σε επιτελικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο με την Αυστριακή ομόλογό του Κλαούντια Τάννερ.
Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βιέννη, είχε συνομιλίες με την Κλαούντια Τάννερ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
«Η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν ισχυρή και μακρά φιλία και συνεργάζονται στενά, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοιραζόμαστε κοινό όραμα, κοινές αξίες και προοπτική για τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ν. Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση με την Κλαούντια Τάννερ.
Αναφερόμενος στην βοήθεια που έλαβε από την Αυστρία η χώρα μας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι "οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα" και στις δοκιμασίες, το καλοκαίρι του 2020, και στο φετινό καλοκαίρι η φίλη Αυστρία στάθηκε δίπλα μας».
Για το Μνημόνιο Κατανόησης, υπογράμμισε ότι «καθορίζει τους τομείς και τις δραστηριότητες συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος».
«Η Ελλάδα», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «τάσσεται πάντα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Διανύουμε», συμπλήρωσε, «μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων στο Αφγανιστάν. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ασυνήθιστων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι απαιτείται να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, και εντός της Ε.Ε., ώστε να παρέχουμε υποστήριξη στις χώρες που αποτελούν τους άμεσους γείτονες του Αφγανιστάν και να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας».