Πολιτική

Μόνο ήρεμη χρηματιστηριακή χρονιά δεν προμηνύουν οι πρώτες συνεδριάσεις


Του Μάνου Χατζηδάκη της BETA ΑΧΕΠΕΥ

Αφενός οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις στα επιτόκια και οι προβλέψεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αφετέρου οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ιράν, Σαουδική Αραβία, Β. Κορέα και η εγρήγορση ενόψει νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα αρνητικών νέων που επανέφερε την μεταβλητότητα στις Αγορές. Η επίδραση σε όλες τις κατηγορίες αξιογράφων και η γεωγραφική εξάπλωση των διακυμάνσεων ήταν καθολική και οι διακυμάνσεις είχαν και στοιχεία συστημικής πίεσης από το συνεχές σφυροκόπημα των κεφαλαιοποιήσεων. Στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά η πρώτη εβδομάδα της χρονιάς έκλεισε με ένα πτωτικό σερί “4 x 4” και απώλειες 7,19% το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς μετά το 2001 όταν ο Γενικός Δείκτης στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις είχε καταγράψει απώλειες 7,2%.

 Οι αγορές αισθάνονται ότι το άστρο της Κίνας έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Η αφορμή που έδωσε το σύνθημα της μεγάλης υποχώρησης ήταν η έβδομη συνεχόμενη μείωση του δείκτη μεταποίησης. Το ειδικό βάρος της Κίνας στους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας (2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με ΑΕΠ $11,4 τρίς) και η επίδραση που έχει στην διαμόρφωση των τιμών των εμπορευμάτων, των ναύλων και των ενεργειακών τιμών έδωσε το έναυσμα για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη για το 2016. Επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 19 Ιανουαρίου όπου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αύξηση 6,92%. Η 1η Φεβρουαρίου επίσης αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία καθώς θα ανακοινωθούν τα μηνιαία στοιχεία της μεταποίησης για τον μήνα Ιανουάριο. Κατά τα λοιπά οι γεωπολιτικές εξελίξεις αύξησαν το ασφάλιστρο κινδύνου στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, ειδικά σε όσες η οικονομία τους βασίζεται στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

 Πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες η εγχώρια ειδησεογραφία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρνητική. Αφενός η υπογραφή της πώλησης του Αστέρα και η κινητικότητα γύρω από το κλείσιμο του Ασφαλιστικού έβγαλαν ένα στοιχείο θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης στο να προχωρήσουν τα εκκρεμή θέματα και να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σαν σημείο αναφοράς την συζήτηση του ασφαλιστικού στην Βουλή καθώς αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου η κατάθεση του με στόχο την ψήφιση του στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου. Ως τώρα δεν έχει διαφανεί κάποια ευρύτερη πολιτική σύμπραξη στην αποδοχή του νομοσχεδίου και όσο να ‘ναι η Αγορά θα ακολουθήσει μια συντηρητική προσέγγιση αναμένοντας την ψήφιση του έχοντας νωπές τις μνήμες από άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες κατά το 2014.

 Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες) έχοντας μόνο τον MACD σε θέση αγορών. Το συγκεκριμένο αγοραστικό σήμα κρέμεται πλέον από μια κλωστή αφού ένα κλείσιμο οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής θα δώσει τέλος στην «αναμονή ανόδου» στην οποία βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης από τις 16 Δεκεμβρίου του 2015. Παρελθόν αποτελεί μετά την διάσπαση των 613 μονάδων και το αγοραστικό σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών το οποίο είχε ενεργοποιηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του 2015.  Αν και παρατηρούνται επιμέρους υπερβολές σε δεικτοβαρείς μετοχές σε ημερήσια διαγράμματα τιμών η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει εισέλθει ακόμα σε υποτιμημένες ζώνες σε ότι αφορά του ταλαντωτές. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι στο φετινό ξεκίνημα οι τζίροι είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις αντίστοιχες περυσινές συνεδριάσεις με την αποτίμηση της αγοράς να βρίσκεται 19% χαμηλότερα ενώ η δυναμική της πίεσης έχει διαφοροποιηθεί στις επιμέρους μετοχές δίνοντας ένα στίγμα επιλεκτικότητας.

 Συμπερασματικά το 2016 έδειξε από νωρίς ότι θα είναι μια χρονιά αναταράξεων αφού στις προϋπάρχουσες ανησυχίες των Αγορών (τρομοκρατία, επιβράδυνση ανάπτυξης, αύξηση επιτοκίων) ήρθαν να προστεθούν νέα δεδομένα που θέτουν σε αναθεώρηση τα δεδομένα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επίσης έδειξε ότι το κέντρο βάρους των εξελίξεων μετατοπίζεται στο ξεκίνημα της χρονιάς σε οικονομίες με μεγαλύτερη εμβέλεια βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιδράσεις άλλων εθνικών οικονομιών ή επιχειρηματικών νέων θέτοντας ένα ζήτημα συνολικής προσέγγισης των Αγορών για όσο διάστημα η φόρτιση των διεθνών δεικτών θα παραμένει υψηλή από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις