Αγορές

Κίνητρα για επενδύσεις και για είσοδο εταιρειών στο χρηματιστήριο


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει τη χρηματιστηριακή αγορά ελκυστική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές και επιθυμεί να αναδείξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε βασικό μοχλό για να προχωρήσει μία σειρά από μετοχοποιήσεις.

«Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών», δήλωνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 Ιουλίου σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εστιάζοντας στην είσοδο του 30% των μετοχών που κατέχει το κράτος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, την οποία χαρακτήρισε ως έναν μεγάλο γεγονός για το 2024.

Για να καταστήσει πιο ελκυστική τη χρηματιστηριακή αγορά το Υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του 2024 προχωρά σε δύο μειώσεις φόρων: του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% και του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,1% από 0,2% .

Επίσης, προωθείται και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από το φόρο.

Ακόμη για την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς γενικότερα σχεδιάζεται η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Από την πλευρά της η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών προτείνει μία σειρά από κίνητρα εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑ, όπως η θέσπιση συντελεστή υπερέκπτωσης 150% ή 200% δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρίας στο ΧΑ, θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρίες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο ΧΑ ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.

Μία σημαντική πρόταση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών είναι και η μετατροπή της ΕΝΑ, της Εναλλακτικής Αγοράς ( απευθύνεται σε μικρομεσαίες και σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης εταιρείες, που διαθέτουν δυναμισμό και προοπτικές ανάπτυξης) ως innovation market για startups.

Στην Ελλάδα, λόγω μεγέθους ο θεσμός του crowdfunding μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λειτουργίας της ENA STEP ως crowdfunding platform και πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης. Ο συνδυασμός αυτός είναι παγκόσμια καινοτόμος καθώς επιτρέπει τη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς ενώ δίδει στο θεσμό crowdfunding τα εχέγγυά ενός διαχειριστή αγοράς.

   Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρείας μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά μια κίνηση που θα επανασυστήσει την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιρειών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιρειών.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών και το οποίο θα διατεθεί μέσω του Χ.Α. Το υπόλοιπο κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που και οι δύο ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%). Η αξία του ΔΑΑ σήμερα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ με τα προσδοκώμενα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πριν όμως τη μετοχοποίηση του 30% του ΔΑΑ αναμένεται η διάθεση πακέτου μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ-όμιλο Λάτση στα Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Tην διάθεση πακέτου μετοχών της Helleniq Energy φέρεται να έχουν συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, με μία κίνηση που ξεπαγώνει την πρώτη απόπειρα μετοχοποίησης για το 50,1% των μετοχών της εταιρείας που έγινε το 2019 αλλά κηρύχθηκε άγονη. Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση.

Η αξία της Helleniq Energy ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ και με αυτήν την αποτίμηση, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φθάσουν και τα 800 εκατ.

Επίσης , πληροφορίες θέλουν να σχεδιάζεται και η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημειώνεται πως για την Κύρια Αγορά του Χ.Α, ετοιμάζονται έως το τέλος του έτους οι δημόσιες εγγραφές των τριών ΑΕΕΑΠ: Τrade Estates, Noval και Οrilina και η Optima Bank το Φθινόπωρο, η πρώτη τράπεζα που θα εισέλθει στην αγορά, μετά από 17 έτη.

Η εισαγωγή νέων εταιρειών, εκτός βεβαίως από την αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών, αναμένεται να συμβάλει και στη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά τα δύο επόμενα έτη και σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (ως % ΑΕΠ) ήταν μόλις στο 28,5% το 2022, έναντι επιπέδου 78% πριν από την κρίση. Αν και η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ δύσκολη, ο οίκος πιστεύει ότι μέχρι το 2025 ο δείκτης αυτός θα εκτιναχθεί στο 46% (περίπου 105 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση χρησιμοποιώντας εκτιμώμενο ΑΕΠ 230 δισ. ευρώ μετά το 2025).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα