Νέα μηνύματα έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει την κρισιμότητα της αξιολόγησης η οποία πρέπει να κλείσει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα εν εξελίξει βρίσκονται οι διπλωματικές και παρασκηνιακές διεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Επι ποδός βρίσκεται το ελληνικό επιτελείο ενώ την δική τους πολιτική χαράζουν επίσης ΔΝΤ και Ευρωπαϊοι. Όπως γίνεται γνωστό ο Μπάιντεν συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα όπως το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, οι επενδύσεις, ο τομέας της ενέργειας, το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην ολοκλήρωση της της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ώστε ν' ανακάμψει η ελληνική οικονομία και αναδειχθεί η δυναμική της.
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Για το προσφυγικό, χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα.
Για τα ενεργειακά, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.
Για την ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.