Χρηστικά

Μπόνους για αποδείξεις αγορών από υπόπτους φοροδιαφυγής


Τι προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη για επιστροφή φόρου και ευκολότερη κάλυψη του ορίου e-αγορών

Ειδικό μπόνους στους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις από κλάδους επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΑΔΕ, καθώς και πυκνούς ελέγχους στους φορολογούμενους, προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο μελετούν ήδη από πέρυσι τα μέτρα αυτά, όπως είχε αποκαλύψει το Σin.

Το γεγονός ότι τώρα το προτείνει και επίσημα η Επιτροπή Πισσαρίδη, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ενθαρρύνονται, να τα εφαρμόσουν.

Η Επιτροπή προτείνει τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς παρά το «μπουμ» που έγινε από το 2015, το ποσοστό της συμμετοχής του στο σύνολο των πληρωμών, είναι χαμηλότερο, σε σχέση με το μέσο όρο στην ΕΕ.

Όμως προτείνει και ειδικά μέτρα ώστε, να υποχρεωθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες να εκδίδουν αποδείξεις και να καταβάλουν τον ΦΠΑ και φυσικά να φορολογούνται για το πραγματικό ύψος των εισοδημάτων τους.

Είναι ενδεικτικό, ότι πέρυσι, το 56,8% των ελευθέρων επαγγελματιών, δήλωσε και φορολογήθηκε  εισόδημα έως 5.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους κλάδους, η Επιτροπή Πισσαρίδη, παρατηρεί ότι «το ισχύον πλαίσιο μπορεί να ενισχυθεί εάν τα κίνητρα γίνουν θετικά (δηλαδή, μέσω επιβράβευσης όσων συναλλάσσονται με διαφανείς πληρωμές) και στοχευμένα (δηλαδή, σε επαγγέλματα και αγορές όπου υπάρχει καταρχήν υψηλότερη φοροδιαφυγή).
»Τα θετικά αυτά κίνητρα, εφόσον είναι αρκετά ισχυρά και συστηματικά, μπορεί να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα ώστε να πληρώνουν σταδιακά περισσότερους φόρους τμήματα της οικονομίας που σήμερα πληρώνουν ελάχιστους αν και υπάρχουν υψηλά πραγματικά εισοδήματα.
»Η θετική επίδραση στην ενίσχυση των εσόδων αφορά κυρίως τον ΦΠΑ αλλά και τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος και, σε μικρότερο βαθμό, τις ασφαλιστικές εισφορές.
»Ταυτόχρονα, οι σχετικοί (εκ των υστέρων, δειγματοληπτικοί) έλεγχοι στους φορολογούμενους θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί».

Τι εξετάζουν ΥΠΟΙΚ – ΑΑΔΕ

Όπως είχε αποκαλύψει το Σin, στο υπουργείο οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια, για να εξαναγκαστούν ορισμένοι κλάδοι επαγγελματιών να εκδίδουν αποδείξεις και να δέχονται  πληρωμές με «πλαστικό χρήμα».

Ειδικότερα, το σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι προβλέπει, διάφορα σενάρια όπως είναι:

  1. Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για πληρωμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα μετρούν διπλά. Δηλαδή μια απόδειξη από μία ταβέρνα ή από υδραυλικό αξίας 50 ευρώ, θα μετράει ως 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του ορίου των e-αγορών, επί του εισοδήματος, οπότε, εκτιμούν, ότι θα έχει κίνητρο να ζητούνται αποδείξεις από όλους τους επιτηδευματίες. Δηλαδή, θα χτίζεται πιο εύκολα το αφορολόγητο.
  2. Ο φορολογούμενος που λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, να έχει άμεσο όφελος 5% - 10%, με πίστωση της κάρτας του. Δηλαδή, λαμβάνοντας απόδειξη 200 ευρώ, από ηλεκτρολόγο, να έχει «επιστροφή» στην κάρτα του ύψους 10 έως 20 ευρώ. Εναλλακτικά, το όφελος, από τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, να πιστώνεται στον φορολογούμενο, συνολικά, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και να μειώνει τον φόρο εισοδήματος, εάν είναι χρεωστικό το εκκαθαριστικό ή να λαμβάνει επιστροφή αν είναι μηδενικό ή πιστωτικό.

Παράλληλα, η Επιτροπή Πισσαρίδη εισηγείται πύκνωση των ελέγχων από συνεργεία εφοριακών, σε πελάτες καταστημάτων «υπόπτων» φοροδιαφυγής, ένα μέτρο που ισχύει, αλλά έχει ατονήσει κατά τα τελευταία χρόνια.

Για ποια επαγγέλματα χτυπάει καμπανάκι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΑΔΕ, αλλά και την ανάλυση των στοιχείων των εισοδημάτων που δηλώνουν οι επαγγελματικές ομάδες, στο επίκεντρο των κινήτρων για τη λήψη αποδείξεων, θα ενταχθούν οι ταβέρνες, εστιατόρια, τα μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές και γενικά όλα τα οικοδομικά επαγγέλματα, οι εποχικές δραστηριότητες, οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Όλα αυτά θα δρομολογηθούν από το 2021 και αφού τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας και η οικονομία επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα