Πολιτική

Μυτιληναίος: Η ΕΕ να πιέσει για μεταρρυθμίσεις


 Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να πιέσει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τονίζει ο Ε. Μυτιληναίος. Οι «αιχμές» για το ΔΝΤ και το σχόλιο για την κυβέρνηση. Το ενεργειακό handicap της βιομηχανίας και η πληγή της μετανάστευσης επιστημόνων.

 Η ελληνική οικονομία χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, σε συνέντευξη του στο Euraktiv

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην Ε.Ε και στο ρυθμιστικό της περιβάλλον, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, ιδιαίτερα από τις  υψηλές τιμές ενέργειας και την πολύ υψηλή φορολόγηση του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Μυτιληναίος παίρνει επίσης θέση για το ρόλο του ΔΝΤ στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η εμμονή του Ταμείου στη δημοσιονομική πειθαρχία, έναντι των μεταρρυθμίσεων.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τονίζει με έμφαση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να πιέσει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αντίθετα με την επικέντρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δημοσιονομική πειθαρχία: «Δημοσιονομικά έναντι των μεταρρυθμίσεων, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η δημοσιονομική προσαρμογή έρχεται πρώτη. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την ελληνική διοίκηση και το σύστημα, διότι κανένας δε θέλει να αλλάξει μια κατάσταση που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Οπότε νομίζω η Επιτροπή έχει ρόλο να πιέσει για πολλές περισσότερες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι".

Για το ΔΝΤ: Τo ΔΝΤ έχει εξαιρετική τεχνογνωσία για καταστάσεις όπως η ελληνική. Το γεγονός αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να κάνουν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν. Ωστόσο τα πράγματα τώρα έχουν πάρει μια κατεύθυνση, οπότε είναι πολύ πιο σημαντικό για την Επιτροπή να παρέμβει, καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην πραγματική ενσωμάτωση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ρυθμιστικό της περιβάλλον.

Για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις: "Στο τρίτο μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, περιλαμβάνονται πολλές μεταρρυθμίσεις για τον ενεργειακό τομέα. Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίησή τους και όχι η Τρόικα, επειδή η Επιτροπή είναι η κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό hub "Το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα κόμβος είναι όντως πολύ θετικό. Για να φτάσουμε την κατάσταση στο σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός κόμβος, με ουσία, πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που ήδη είναι σε διαδικασία να συμβούν"

Ενεργειακή αγορά, μονοπώλια: "Η ΔΕΗ είναι ο κρατικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 60 χρόνια. Και έχει υπάρξει η κύρια πηγή ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών για 60 χρόνια. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη ΔΕΗ. Ήταν πάντα μια αποτελεσματική επιχείρηση. Ωστόσο αυτή η αποτελεσματικότητα δυστυχώς έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα. Ένα μονοπωλιακό καθεστώς σαν αυτό που διαμορφώθηκε με το πέρασμα των χρόνων λειτουργούσε τη δεκαετία του '50 και του '60, αλλά δεν λειτουργεί πλέον.

Δεν είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ και των κανονισμών της αγοράς. Συνεπώς, αργά αλλά σταθερά, η ΔEH θα μειώσει το μερίδιο αγοράς και οι ιδιώτες προμηθευτές θα αυξήσουν το μερίδιο τους με αποτέλεσμα καλύτερη ισορροπία και ισοζύγιο στην αγορά, γεγονός το οποίος θα βοηθήσει και τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. H ΔEH θα δει το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται προς όφελος του καταναλωτή φυσικά. Αυτός είναι ο τελικός στόχος".

Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Δυστυχώς, η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του λιθάνθρακα και ούτω καθεξής, δεν επηρέασε δραματικά τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι ιδιώτες προμηθευτές προσέφεραν χαμηλότερες τιμές, αρκετά χαμηλότερες από αυτές της ΔEH. Τους προσεχείς μήνες ο ανταγωνισμός θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποφέρει κάποια οφέλη στον καταναλωτή.

Φορολόγηση- αναταγωνιστικότητα: Στην Ελλάδα η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ όταν ο eυρωπαϊκός στόχος είναι το 20%. Αυτή τη στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για φυσικό αέριο που καταναλώνεται από βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι σχεδόν 40% της τελικής του τιμής. Η φορολόγηση είναι πιο σημαντική από το θέμα της τιμής του αερίου και αυτό επειδή το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη φορολογία, παρά στις μεταρρυθμίσεις. «Αλλά αν φορολογείς μια βιομηχανία σαν τη δική μας ή άλλες που ανταγωνίζονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, αν θέσεις φόρο της τάξης του 40% στο αέριο την ώρα που σε άλλες χώρες της ΕΕ ή αλλού είναι 5%, 8% ή 10% ή 12%, πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν;»

Για την πολιτική κατάσταση: «Μια κυβέρνηση είτε είναι αριστερή είτε δεξιά, πρέπει να συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μετά από μια περίοδο αναταραχής στην Ελλάδα το 2015, νομίζω η κυβέρνηση τώρα το αντιλαμβάνεται αυτό πολύ καλά και με πολλούς τρόπους προσπαθεί να φέρουν τα πράγματα εις πέρας στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστεράς. Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική».

Μετανάστευση επιστημόνων: «Η μετανάστευση επιστημόνων σκοτώνει την οικονομία. Μπορώ να πω ότι όταν ως όμιλος αναζητούμε ικανούς επιστήμονες, αδυνατούμε να τους βρούμε, και αυτό σε μια χώρα με ανεργία στα επίπεδα του 25%. Η κατάσταση αυτή, εκτός από αρνητικό φαινόμενο, είναι κοινωνικά απαράδεκτη. Χωρίζει οικογένειες, ωθεί τους νέους στη μετανάστευση. Εμείς, ως επιχείρηση, κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε σχήματα που συμβάλλουν στην παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πρωτίστως του πολιτικού συστήματος, παρά των επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις