Πολιτική

Ν. Χατζηνικολάου: Οι εξατομικευμένες θεραπείες μειώνουν τις δαπάνες υγείας από τον καρκίνο


Το συνολικό κόστος του καρκίνου αγγίζει εξωπραγματικά νούμερα κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο BU Head Oncology της Pfizer Hellas, κ. Νίκος Χατζηνικολάου, με αφορμή την ομιλία του «Η φαρμακευτική καινοτομία στην ογκολογία ως επένδυση στο σύστημα υγείας» κατά τη διάρκεια του Cancer Policy & Economics, που γίνεται σήμερα στο Divani Caravel από την Boussias Communication και το Health Daily.

Ο κ. Χατζηνικολάου έριξε βαρύτητα στο πόσο μειώνει το συνολικό κόστος του καρκίνου η εφαρμογή των εξατομικευμένων θεραπειών. 

«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σύμφωνα με τα στατιστικά του καρκίνου περίπου το 26% των ευρωπαίων θα πάθουν καρκίνο μέχρι τα 75 τους χρόνια και το 12% εξ αυτών θα χάσει τελικά τη μάχη. Τα νούμερα είναι τραγικά. Οι ασθενείς φτάνουν στα 3.400.000 ετησίως και στους 1.700.000 θανάτους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο «The Lancet» το 2013, ο καρκίνος στην Ευρώπη το 2009 κόστισε 126 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια ετησίως» τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου. 

Ενώ, συμπλήρωσε ότι, μεγάλο κόστος είναι και η μείωση παραγωγικότητας λόγω κάποιας αναπηρίας  ή λόγω των θανάτων.  Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος λόγω πρόωρου θανάτου και αναπηρίας από καρκίνο σε όλο τον κόσμο το 2008 ήταν 895 δισ. δολάρια, που αντιπροσωπεύουν το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Ωστόσο, όπως είπε η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η σύγχρονη τάση και  παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου, γιατί κάθε ασθενής είναι μια διαφορετική περίπτωση και χρίζει διαφορετικής θεραπευτικής προσέγγισης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να μειώσει τα κόστη στις συνολικές δαπάνες υγείας. Όμως, η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία είναι πολύ ριψοκίνδυνη για τις εταιρείες καθώς το ποσοστό των φαρμάκων που βγαίνουν στην αγορά από αυτά που ανακαλύπτονται, είναι πολύ λιγότερα. Το 80% των 5.000 φαρμάκων κατά του καρκίνου που θα αναπτυχθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι θεραπείες πρώτης γραμμής.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία, όπως είναι η οριζόντια περικοπή των τιμών, επιβραδύνουν την καινοτομία και μειώνουν τις πηγές χρηματοδότησης για τις μελλοντικές θεραπείες.

Ο έλεγχος των τιμών αρχικά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για τα φάρμακα, αλλά στο μέλλον οι ασθενείς θα υποστούν μεγάλες αρνητικές επιδράσεις ως επακόλουθο των λιγότερων επενδύσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες.  

Η ιατρική καινοτομία βοηθά στη μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου. Πρόσφατες ανακαλύψεις στη θεραπεία του καρκίνου και καινοτόμα φάρμακα σημαίνει ότι πολλοί καρκίνοι με κακή πρόγνωση μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν ως χρόνιες παθήσεις (π.χ., ο καρκίνος του μαστού / δέρματος / των όρχεων).

Η επιβίωση ασθενών με καρκίνο αυξάνεται σταθερά καθώς ανίχνευση και η θεραπεία έχουν βελτιωθεί με τα καινοτόμα σκευάσματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά έχουμε 70% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο και το 27% της μείωσης της θνησιμότητας οφείλεται στην καινοτομία των φαρμάκων ενώ ,  το 40% της μείωσης οφείλεται στο πόσο γρήγορα χρονικά τα απορροφούνται τα καινοτόμα φάρμακα στην αγορά.

Οι νέες θεραπείες βοηθούν τους ασθενείς να λάβουν τα φάρμακα που χρειάζονται, και θα πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ουσιαστικές πρόοδοι στην θεραπεία του καρκίνου θα συμβούν μόνο από οι πολιτικοί  αναγνωρίσουν το μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει η ιατρική καινοτομία στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις