Οικονομία

Ντένκοφ: Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να δημιουργήσουν κόμβο ενέργειας και μεταφορών πανευρωπαϊκής κλίμακας


«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη» απέναντι στις φυσικές καταστροφές, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, ο οποίος ξεκίνησε την αποψινή του ομιλία από το βήμα της 87ης ΔΕΘ με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του στον ελληνικό λαό.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες γίναμε μάρτυρες των χειρότερων δυνατών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Έχουμε δει σκηνές καταστροφής που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε στη ζωή μας. Μερικά από αυτά τα τραγικά γεγονότα συνέβησαν εδώ στην Ελλάδα - τον πλησιέστερο γείτονα και την πιο φιλική μας χώρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα κοινά μας σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

«Απόψε», πρόσθεσε, «θέλω να στείλω ένα μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα: η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Έχετε πολλούς εταίρους και φίλους και θα σας βοηθήσουμε να μετριάσετε τις συνέπειες. Η Βουλγαρία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση σας στηρίζει».

Αναφέρθηκε στα θύματα από τις πλημμύρες και στη Βουλγαρία επισημαίνοντας πως η χώρα του και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συνεργασία. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τις βουλγαρικές ομάδες πυρόσβεσης που συνέβαλαν στο έργο κατάσβεσης των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόκληση, η οποία απαιτεί μια κοινή απάντηση. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά για να ανταλλάξουμε πληροφορίες και τεχνολογίες, να ενσωματώσουμε τα συστήματα πρόγνωσης καιρού και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησής μας για την καλύτερη πρόληψη καταστροφών στο μέλλον. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι για μια τόσο αμοιβαία επωφελή συνεργασία» υπογράμμισε ο κ. Ντένκοφ.

Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόμβο ενέργειας και μεταφορών πανευρωπαϊκής κλίμακας

Ο κ. Ντένκοφ εξήρε τη συμβολή του κ. Μητσοτάκη στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός, όπως τόνισε, προορισμός για διεθνείς επενδύσεις αλλά και δημοφιλής επενδυτικός προορισμός για τη χώρα του.

«Αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναγνωριστεί το γεγονός ότι η ηγεσία σας έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό προορισμό για διεθνείς επενδύσεις. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό ισχύει και για τις επενδύσεις από τη Βουλγαρία. Επί του παρόντος, επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα γίνουμε μάρτυρες βουλγαρικών επενδύσεων σε νέους τομείς, όπως οι επικοινωνίες και οι τεχνολογίες πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο διασυνδετήριο αγωγό IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που «αποτελεί σαφές παράδειγμα στρατηγικής, μακροπρόθεσμης επένδυσης με ευρεία περιφερειακή εμβέλεια», όπως επίσης και ο τερματικός σταθμός LNG στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αλλά και το έργο του αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς, «όπου έχουμε το μεγαλύτερο διυλιστήριο στα Βαλκάνια», όπως είπε.

Τόνισε το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για τη μελλοντική ανάπτυξη και διαχείριση των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι βουλγαρικές επιχειρήσεις δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για τη χρήση των δύο αυτών εμπορικών λιμένων, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των αποκλεισμένων οδών εμπορίου στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας».

«Όλα αυτά συνεπάγονται τη δημιουργία μιας πολύ καλύτερης - επιτρέψτε μου να την πω με το όνομά της- σύγχρονης σύνδεσης των υποδομών μεταξύ των δύο χωρών μας, που θα αφορά δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα φέρει νέες ευκαιρίες για την οικονομική μας συνεργασία τις επόμενες δεκαετίες» σημείωσε ο κ. Ντένκοφ, επισημαίνοντας πως αυτή η νέα πραγματικότητα «ενσωματώνεται καλύτερα στην πρωτοβουλία Sea2Sea, η οποία στοχεύει στη σύνδεση των βουλγαρικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και στον ποταμό Δούναβη με τα ελληνικά λιμάνια στο βόρειο Αιγαίο μέσω μιας σύγχρονης υποδομής μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών. Πρακτικά, θα ήταν μια εναλλακτική διαδρομή προς τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια».

Αναμφίβολα, πρόσθεσε ο κ. Ντένκοφ, «η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν από κοινού έναν κόμβο ενέργειας και μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η σημασία του οποίου θα ήταν όχι μόνο περιφερειακής, αλλά πανευρωπαϊκής κλίμακας».

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα για την περιοχή

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει κάποια «μαγική φόρμουλα» για το πώς θα μπορούσαν να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε μια ευημερούσα και σύγχρονη ευρωπαϊκή περιοχή αλλά, όπως τόνισε, πιστεύει σθεναρά σε τρεις παράγοντες που μπορούν να κάνουν αυτό το θαύμα κι αυτοί είναι: ο μετασχηματιστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η περιφερειακή συνδεσιμότητα και οι καλές σχέσεις γειτονίας.

Χαρακτήρισε, δε, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα «παράδειγμα για όλη την περιοχή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες μας ηγούνται διά του παραδείγματος.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ παλιές, ιστορικές διμερείς σχέσεις αλλά και στη στρατηγική συνεργασία που έχουν αναπτύξει σήμερα Βουλγαρία και Ελλάδα, μια συνεργασία που «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Μοιραστήκαμε ένα ταραχώδες παρελθόν, που σημαδεύτηκε από σκαμπανεβάσματα, πολέμους και ειρήνη, αντίπαλα μπλοκ και συμμαχίες. Δεν είναι θαύμα που ύστερα από περισσότερα από χίλια χρόνια αντιπαραθέσεων, σήμερα η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν τέτοιες υποδειγματικές σχέσεις καλής γειτονίας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν δεκαετίες κοινών προσπαθειών σοφών Βούλγαρων και Ελλήνων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που γεννήθηκε εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Χρειάστηκε πολύ καλή θέληση και αφοσίωση από διπλωμάτες και απλούς ανθρώπους για να ξεπεραστούν οι σκιές του παρελθόντος και να οικοδομηθεί αμοιβαίος σεβασμός, εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη. Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις έχουν ανθήσει γιατί έχουν στέρεο έδαφος – τις κοινές μας αξίες και την ισχυρή μας πίστη σε ένα δημοκρατικό διεθνές σύστημα, βασισμένο στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επισημαίνοντας τη σημασία της σημερινής δυναμικής των διμερών σχέσεων για τις επόμενες γενιές.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία αλλά μπορούμε σίγουρα να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον. Μέσα από ηγεσία, στρατηγικό όραμα, περισσότερη συνδεσιμότητα και αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί. Βουλγαρία και Ελλάδα. Χέρι χέρι, ηγούμενες διά του παραδείγματος» υπογράμμισε ο κ. Ντένκοφ.

Αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Βουλγαρίας στην περιοχή η συμμετοχή στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την παρουσία της Βουλγαρίας στην 87η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, ο κ. Ντένκοφ σημείωσε ότι εκτός από μεγάλη τιμή είναι και «μια αναγνώριση του υποδειγματικού επιπέδου στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας», αλλά και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα του στην περιοχή.

Υπογράμμισε, δε, ότι ένα τόσο σημαντικό διεθνές φόρουμ παρέχει δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών οικονομικών δεσμών, ενώ αναφέρθηκε και στις βουλγαρικές εταιρείες που δίνουν το «παρών» στη φετινή ΔΕΘ, όπως η EnduroSat, «ένας σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία των δορυφόρων και τη βιομηχανία του διαστήματος», η Telerik Academy, που παρέχει προσβάσιμη και καινοτόμα εκπαίδευση ψηφιακής τεχνολογίας, το Sofia Techpark, που παρέχει μια πλατφόρμα για παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές εταιρείες για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η Βουλγαρική Υπηρεσία Επενδύσεων, η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία έργων που οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και μεταφορά τεχνογνωσίας, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, της οποίας οι ειδικοί διεξάγουν επιστημονική έρευνα, κατάρτιση και δραστηριότητες διεθνούς σημασίας κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα