Οικονομία

Ντράγκι: Αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ


Στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα θα μείνουν τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την τελευταία συνέντευξή τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγο πριν τον διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκαρντ.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ΕΚΤ περιμένει ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο προτού αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων. 

Παράλληλα, επισήμανε πως το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση μια διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ είναι διατεθειμένο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία. 

O Ντράγκι δήλωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ για παρατεταμένη αδυναμία της αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη, τη διατήρηση των καθοδικών ρίσκων και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι το νέο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο προσφέρει σημαντική νομισματική τόνωση και θα στηρίξει την οικονομική επέκταση της ευρωζώνης και άρα τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο. 

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ευρωζώνη συνεχίσει να είναι αντιμέτωπη με καθοδικά ρίσκα. Ενώ υπάρχουν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, τα αδύναμο αναπτυξιακό momentum παρεμποδίζει τη μετάδοση τους στον πληθωρισμό. 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι πρέπει να συνεισφέρουν με πιο αποφασιστικό τρόπο και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής και συμπλήρωσε πως οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο, ενώ σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική. 

"Το ΔΝΤ δεν είπε ότι τα αρνητικά επιτόκια κάνουν «κακό». Για εμάς είναι πολύ καλά. Είμαστε ακριβώς εκεί που θέλουμε να είμαστε. Τα οφέλη για την οικονομία αντισταθμίζουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις", είπε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας ότι "το Ταμείο επισημαίνει τους κινδύνους για αρνητικές επιπτώσεις από την παραμονή επί μακρόν των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος αλλά και εμείς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση".

Κλείνοντας, ο Ντράγκι τόνισε ότι δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι φεύγει από την ΕΚΤ σε μια περίοδο που υπάρχει πολύ έντονη συζήτηση για το ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

"Ο βασικός κίνδυνος είναι μια οικονομική κάμψη, είτε στην παγκόσμια οικονομία είτε στην ευρωζώνη", κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις