Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Άγιο Μαρίνο, άρτι αφιχθείς από τη Βενετία, πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου, Λούκα Μπεκάρι. Η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εστιάστηκε στη διμερή συνεργασία, τις σχέσεις ΕΕ-Αγίου Μαρίνου, καθώς και τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας εντός των διεθνών οργανισμών, ο Άγιος Μαρίνος θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26, επισημαίνεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τους κυβερνώντες και διοικητές του Αγίου Μαρίνου, Μαρία Λουίζα Μπέρτι και Μάνουελ Τσιαβάτα, ενώ στην έδρα της κυβέρνησης θα λάβουν χώρα ομιλίες των δύο κυβερνητών διοικητών, καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2021 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που υπάγεται στη γενική εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών. Κατατάσσεται ανάμεσα στα πέντε (εξαιρουμένων του Αγίου Όρους και της Εθνικής Βιβλιοθήκης) ελληνικά ιδρύματα με τις μεγαλύτερες συλλογές παλαιτύπων, ενώ αποτελεί και το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας στο Εξωτερικό. Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και στο Μουσείο Εικόνων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο, καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά, καθώς και με υποτρόφους του Ινστιτούτου, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα από τον υπουργό Εξωτερικών, παρουσία του μητροπολίτη Ιταλίας και Εξάρχου Νότιας Ευρώπης, Πολύκαρπου. Εν συνεχεία, είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη.
Επισημαίνεται πως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας είναι η αρχαιότερη κοινότητα της ελληνικής διασποράς στον δυτικό κόσμο και αποτελεί την πλέον ιστορική κοινότητα των Ελλήνων, με συνεχή παρουσία και δράση πέντε αιώνων.