Αγορές

Ο Ερντογάν τρομάζει πάλι το χρηματιστήριο - Κόκκινο ταμπλό


Ξαφνική καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο, βυθίζοντας μετοχές και δείκτες, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι προσδοκίες υποχωρούν. Βασικοί αρνητικοί καταλύτες η αναζωπύρωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας που οδηγούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Ανησυχίες προκαλεί στην αγορά η επανέναρξη ερευνών του τουρκικού Όρουτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία δυναμιτίζει τις προσπάθειες διαλόγου και δημιουργεί πάλι κίνδυνο "ανάφλεξης" στην περιοχή, αυξάνοντας το γεωπολιτικό ρίσκο.

Αρνητικά επιδρά και ο φόβος νέου lockdown, που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Ενώ λοιπόν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνεται εικόνα σταθεροποίησης, στο ΧΑ όλοι οι δείκτες έχουν πάρει πτωτική κατεύθυνση, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι --1,86% στις 639,34 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 643, υποχωρώντας κατά 1,30%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,45% στις 1.525,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα χαμηλό -4,23% και τώρα υποχωρεί κατά 3,55%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -4,4%, Alpha -3,5%, Εθνική και Attica Bank  -2,9%, Πειραιώς -2,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο τα ΕΛΠΕ (+1,7%) και Σαράντης (+0,5%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Aegean -4,1%, Βιοχάλκο -3,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,9%,  ΕΧΑΕ -2,4%, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ -1,8%.

Στα mid caps συνεχίζουν ανοδικά μόνον ο Αβαξ (+2,2%) και η Ιντρακάτ (+0,4%). Στην πτώση προηγούνται Cenergy  -3,1%, Intracom, Autohellas και Πλαίσιο -2,5%, Ολυμπιακή Τεχνική -2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα