Πολιτική

Ο νέος μηχανισμός εποπτείας «δια χειρός» Βρυξελλών


Έξοδος από τα μνημόνια αλλά παραμονή σε καθεστώς εποπτείας και ελέγχου για την Ελλάδα. Το σχέδιο των Βρυξελλών για το νέο μηχανισμό, που κομίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

 Στην υιοθέτηση ενός νέου μηχανισμού που θα διέπει και ταυτόχρονα θα καθορίζει την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που θα βρεθεί σήμερα στη χώρα μας, κομίζει τις ιδέες των Ευρωπαίων, που δεν είναι ταυτόσημες με όσα διακηρύσσει το Μαξίμου και δη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνια. 

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πλαισίου επιτήρησης της Ελλάδας, που δεν θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά, δεν θα προβλέπει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αλλά θα διασφαλίζει την δημοσιονομική «εγκράτεια» της Αθήνας.

Η κεντρική σκέψη των Ευρωπαίων την οποία θα μεταφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι εξής: έξοδος από τα μνημόνια, αλλά παραμονή της Ελλάδας σε «καθεστώς» επιτήρησης και ελέγχου, με την υποσημείωση ότι δεν θα «διαβρώνεται» η προσπάθεια ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας, που έχει ως τελικό στόχο την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Το πλάνο των Βρυξελλών για την «επόμενη μέρα»

Αυτή η πρώιμη ιδέα, που μοιάζει με πρώτη ανάγνωση, με γρίφο σ’ ό,τι αφορά στην υλοποίησή της, έχει συγκεκριμένες σταθερές. Οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι τα υπάρχοντα «εργαλεία» και οι σχετικές «συνταγές» που βρίσκονται στο τραπέζι και έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα. 

Βλέπουν, μάλλον αρνητικά το ενδεχόμενο εφαρμογής λύσης, που ακούει στο όνομα προληπτική πιστωτική γραμμής και εμπεριέχει χαρακτηριστικά… μνημονίων, ενώ παράλληλα απορρίπτουν και τη λύση της εποπτείας, που έχει εφαρμοστεί σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως οι Ισπανία και Πορτογαλία, μετά τη λήξη των δικών τους προγραμμάτων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένας νέος μηχανισμός, που θα συνδυάζει τα εποπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς μνημονιακού τύπου συμφωνίες και θα αποτελεί το «όχημα» προκειμένου η Αθήνα να βγει ξανά-άφοβα-στις αγορές.

Στην ατζέντα η γ' αξιολόγηση

Ο Ντάισελμπλουμ θα θέσει στη κυβέρνηση το παραπάνω ευρωπαϊκό πλάνο, το οποίο έχει ως σημαντική συνισταμένη και την προ των πυλών τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, χωρίς χρονοτριβές και αποκλίσεις.

Η επικείμενη νέα αξιολόγηση και τα παρελκόμενά της, έχουν επίσης κυρίαρχη θέση στη ατζέντα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις