1) Σε γενικευμένη πολιτική κρίση επιχειρείται να μετεξελιχθεί το ατόπημα Μουζάλα -που αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία- με στόχο να πληγεί το εθνικό προφίλ της κυβέρνησης. Οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση αλλά και το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛ είναι ενδεικτική της έκτασης που έχει προσλάβει η υπόθεση, η οποία φαίνεται να δοκιμάζει πλέον και την κυβερνητική συνοχή. Οι προσπάθειες υποβάθμισης του ζητήματος από το Μαξίμου και η δημόσια συγνώμη από τον ίδιο τον υπουργό, δεν φαίνονται ικανές να ανακόψουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, Η παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, φαίνεται μονόδρομος αν το θέμα διατηρηθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας μέχρι και το βράδυ.
Ωστόσο η ένταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία πολιτική κρίση καθώς η αντιπολίτευση και οι ΑΝ.ΕΛ να αναδεικνύουν την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού στην πΓΔΜ ως Μακεδονία σε μείζον πολιτικό και εθνικό ζήτημα. Στο θέμα παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός ζητώντας συγνώμη τόσο με νέα συνέντευξή του, όσο και με ανακοίνωση του, κινήσεις που δεν έδειξαν να κατευνάζουν το σάλο που είχε ήδη προκληθεί. Σε αυτή τη φάση όμως και με την κοινωνική συνοχή να δοκιμάζεται, τους προσφυγές στα όρια των αντοχών τους και τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και της γειτονικές σε κρίσιμη καμπή, η αποπομπή κορυφαίου υπουργού και υπεύθυνου διαχείρισης της κρίσης μπορεί να αποβεί μοιραία οδηγώντας σε όξυνση της κρίσης και των συνεπειών της και αποσταθεροποίηση των δομών. Παράλληλα οι υψηλοί τόνοι επί του θέματος είναι αυτοί που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το χειρισμό του, οδηγώντας κατ ουσία σε εθνική κρίση.
Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα σε αυτή τη φάση θα έδινε χώρο στην Τουρκία για νέες προκλήσεις με διόγκωση των ροών, δοκιμάζοντας τη δυνατότητα χειρισμού της κρίσης από τη νέα πολιτική ηγεσία και θέτοντας τις άρτη διαμορφωμένες δομές και hot spots σε stress testing.
Παρά τη προσπάθεια του υπουργού να αποκλιμακωθεί η ένταση ζητώντας συγγνώμη για το λάθος του, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πέρα από τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι αντιμέτωπος και με εσωτερικούς τριγμούς. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ζήτησε επίσης την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα τονίζοντας ότι η συγγνώμη του δεν αρκεί. Το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά υποβάθμισε το θέμα, ωστόσο σήμερα αναμένονται εξελίξεις.
2) Οι δανειστές επέβαλαν τελικά τις απόψεις τους για το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Στη διοίκηση του θα συμμετέχει με ενισχυμένο ρόλο στέλεχος επιλογής των Θεσμών, ενώ τα έσοδα του από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα διατίθενται σχεδόν εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες για τη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα, προβλέπεται επίσης ότι σε θυγατρική του Ταμείου θα εισφερθούν και οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ), οι οποίες περιλαμβάνονται στο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων.
Το τελευταίο μέρος της σκληρής διαπραγμάτευσης αφορούσε τον τρόπο λήψης αποφάσεων για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας - δηλαδή για την πώληση εταιρειών, πακέτων μετοχών, ακινήτων κλπ. Το ζήτημα ήταν ουσιαστικά ποιός θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του Ταμείου και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Η αντιπαράθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, με τη συμφωνία ότι τα πάντα να αποφασίζονται κοινή συναινέσει. Χωρίς να γίνει καταγραφή των όρων σε γραπτό κείμενο, συμφωνήθηκαν τα βασικά σημεία λειτουργίας του Ταμείυο Αποκρατικοποιήσεων - από το ποιος θα κινεί τα νήματα και θα κρατά τις ισορροπίες στον νέο φορέα, μέχρι τι θυγατρικές θα έχει και με ποιά περιουσιακά στοιχεία.
3)«Γόρδιος δεσμός» αποδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς οικονομικοί υπολογισμοί, τραπεζικά συμφέροντα, λόγοι κοινωνικής προστασίας, δογματισμοί και ιδεοληψίες δυσχεραίνουν την προσέγγιση απόψεων. Οι δύο πλευρές μένουν αμετακίνητες στις βασικές θέσεις του και η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στη χθεσινοβραδινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, κατά την οποία συμφωνήθηκε μόνον ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα απόψεων όσον αφορά την προστασία των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση επιμένει να μην επιτρέπεται η πώληση σε funds των δανείων αυτών των κατηγοριών, εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο πλαφόν. Οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση, με εξαίρεση τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας μέχρι κάποιου ποσού και υπό όρους (εισοδηματικούς κλπ).
4)Βγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 ές 5 τοις χιλίοις η κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει νέα επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, τα οποία μπαίνουν σήμερα επιτακτικά στο τραπέζι των επαφών που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των θεσμών. Αν και το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ η τρόικα φαίνεται αρνητική, ενώ ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών και των τραπεζών.
Παράλληλα, το μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.
5)Η επίσκεψη της γνωστής ηθοποιού και πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνας Τζολί, στη Λέσβο ματαιώθηκε. Αρχικά, είχε προγραμματισθεί να έλθει στη Λέσβο από τον Λίβανο όπου βρισκόταν, αρχικά χθες στις 21:00 το βράδυ. Μάλιστα είχε υποβληθεί σχετικό σχέδιο πτήσης, το οποίο ακυρώθηκε στις 18:00 το απόγευμα. Η πτήση επανασχεδιάστηκε, με ώρα άφιξης στη Μυτιλήνη στις 9:00 σήμερα το πρωί.
Τελικά, περί τις 7:30 σήμερα το πρωί, πηγές της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκαναν γνωστό ότι η επίσκεψη σε ότι αφορά το σκέλος της στη Μυτιλήνη ματαιώνεται. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς στελέχη του θα συνόδευαν την Αντζελίνα Τζολί, κατά την επίσκεψη της στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στο νησί.
6)Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε μια σημαντική νίκη στους προκριματικούς της Φλόριντα χθες, δίνοντας την χαριστική βολή στην υποψηφιότητα του αντιπάλου του Μάρκο Ρούμπιο και πλησιάζοντας την εξασφάλιση του χρίσματος, καθώς πέντε πολιτείες εμφανίστηκαν να ψηφίζουν για τον Τραμπ. Ανάλογη είναι η εικόνα στους Δημοκρατικούς, με τη Χίλαρι Κλίντον να παίρνει τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες της «δεύτερης Σούπερ Τρίτης» καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά της στην μάχη για το χρίσμα.
7)Την προηγούμενη φορά που είχε συνεδριάσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, οι παγκόσμιες αγορές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε πτώση της τάξης του 10,5% ενώ και στην άλλη πλευρά του χάρτη, οι ασιατικοί δείκτες βρίσκονταν στο κόκκινο εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 25%. Την ώρα που η τράπεζα ανησυχεί για τις οικονομικές συνθήκες, η οικονομία εμφάνισε οριακή ανάκαμψη κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ επίσης παρουσίασε οριακή αύξηση, κάτι που περίμενε εναγωνίως η Fed όταν αποφάσισε να ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων το Δεκέμβριο.
Ίσως ήρθε η ώρα η Fed να να εξετάσει μια προσέγγιση του στυλ less-is-more όταν πρόκειται να ανακοινώσει κάτι και να εξηγεί με σαφήνεια τους στόχους της.
Όσον αφορά στην τωρινή συνεδρίαση, δεδομένων και των κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να επιβάλει περαιτέρω μέτρα στήριξης, οι αξιωματούχοι αναμένεται να επισημάνουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, με ώθηση από την ισχυρή δημιουργία απασχόλησης αλλά χωρίς την ηχηρή διαβεβαίωση για τους μισθούς και τον πληθωρισμό.
8)Τα χέρια έδωσαν Deutsche Boerse και London Stock Exchange Group σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύψους 30 δισ. δολαρίων.
Απο τη συμφωνία προβλέπεται ότι οι μέτοχοι της LSE θα κατέχουν το 45,6% του νέου ομίλου, ενώ οι μέτοχοι της Deutsche Boerse θα λάβουν το υπόλοιπο 54,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που ο γερμανικός όμιλος χρηματιστηρίου έχει επιδιώξει να αγοράσει το LSE.
9)Χειροπέδες πέρασαν οι τουρκικές αρχές σε τρεις πανεπιστημιακούς με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας, αφού διάβασαν δημόσια μια διακήρυξη που επαναλάμβανε την απαίτηση να τερματιστούν οι επιχειρήσεις ασφάλειας στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
10)Ανησυχητική ήταν η πρόβλεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο ΟΠΕΚ στην μηνιαία έκθεσή του, καθώς προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για το αργό θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, δεδομένου ότι η προσφορά από τους ανταγωνιστές αποδεικνύεται πιο ελαστική στις χαμηλές τιμές, αυξάνοντας τον κορεσμό στην αγορά φέτος.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η έκθεση του ΟΠΕΚ έρχεται επί της ουσίας σε αντίθεση με εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε την Παρασκευή πως οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ μειώνουν την παραγωγή περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν.
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι εξακολουθεί να αναμένει η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ να πέσει κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο αναθεώρησε προς τα πάνω τα γενικότερα επίπεδά της προσφοράς το 2015 και 2016. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι προσπάθειες των παραγωγών να διατηρήσουν την παραγωγή, καθιστούν την πρόβλεψη πιο ασταθή.