Χρηστικά

Οι απάτες σε ενοίκια, «Συν-Εργασία», αναστολές και επιστρεπτέα προκαταβολή


Συναγερμός στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας λόγω των απανωτών κρουσμάτων που εντοπίζουν οι διασταυρώσεις σε Taxisnet και ΕΡΓΑΝΗ

Εκτεταμένες απάτες εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται στην ΕΡΓΑΝΗ και στο Taxisnet, από επιτήδειους, που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τις «τρύπες» του συστήματος και να λάβουν παράνομα σημαντικά ποσά.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ή και για συνεργασία των δύο μερών, όπως επίσης και από ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές, οι οποίοι έλαβαν ποσά ενισχύσεων τα οποία δεν δικαιούνται.

Αρχικά τα κρούσματα ήταν λίγα, αλλά με την πάροδο του χρόνου και όταν διαπίστωσαν, πώς ακριβώς λειτουργούν οι μηχανισμοί των μέτρων ενίσχυσης και εντόπισαν τα «τυφλά» σημεία τους, αυξήθηκαν θεαματικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των συστημάτων Taxisnet και ΕΡΓΑΝΗ, που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, οι απάτες εντοπίζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Συν–Εργασία

Λίγο πριν ενταχθούν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», παρατηρήθηκε θεαματική αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό που θα εισπράττουν από το Κράτος.

Υπενθυμίζεται πως οι εντασσόμενοι στη Συν-Εργασία, δηλώνονται πως εργάζονται τις μισές μέρες και πληρώνονται από τον εργοδότη τον μισό μισθό. Από το υπόλοιπο 50% του ονομαστικού μισθού, το κράτος καλύπτει το 60% και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή αν οι αποδοχές είναι 1.000 ευρώ, ο εργαζόμενος λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 300 ευρώ (500Χ60%) από το κράτος.

Όμως, στην ΕΡΓΑΝΗ δηλώθηκαν μισθοί πολύ υψηλότεροι, με αποτέλεσμα, η κρατική επιδότηση να είναι ακόμα και πολλαπλάσια του ονομαστικού μισθού. 

Η απάτη εντοπίστηκε όταν το πρόγραμμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ έβγαλε τα ποσά της αναλογίας του δώρου των Χριστουγέννων, για όσους είναι ενταγμένοι στη Συν-Εργασία. Εκεί εντοπίστηκαν περιπτώσεις που η αναλογία του δώρου ήταν 18.000 και 24.000 ευρώ(!), η οποία με την αναγωγή παρέπεμπε σε μισθούς της τάξης των 60.000 και 80.000 ευρώ!

Έτσι, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ορίστηκε πλαφόν στους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, με βάση το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, δηλαδή τα 6.500 ευρώ.

Τώρα, ξεσκονίζουν όλες τις δηλώσεις, ώστε να διαπιστώσουν την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στην περίπτωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι μείωσαν τεχνητά το τζίρο, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων του κρατικού δανείου.

Το φαινόμενο διευρύνθηκε σημαντικά κατά την 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επειδή είχε ανακοινωθεί, ότι θα χαριστεί το 50%.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε κινητοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και δόθηκε εντολή για εκτεταμένες διασταυρώσεις στο taxisnet, ενώ θα καταστεί αυστηρότερο το πλαίσιο για την 5η και 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ενοίκια

Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζουν οι απάτες που εντοπίστηκαν στις περιπτώσεις των ενοικίων, που μειώθηκαν υποχρεωτικά κατά 40% για τους πληττόμενους, τόσο από ιδιοκτήτες όσο και από ενοικιαστές. Έτσι, «κόπηκαν» από τις επιστροφές φόρων ή την αναστολή πληρωμής των ρυθμίσεων προς την εφορία. Οι κυριότερες ήταν:

  • Οι ενοικιαστές είχαν δηλώσει ότι ενοικίαζαν τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Υποβλήθηκαν δηλώσεις για ακίνητα, για τα οποία είχε δηλωθεί, νωρίτερα, λύση της μίσθωσης, δηλαδή ήταν ξενοίκιαστα!
  • Ενοικιαστές, ενώ ήταν νομικά πρόσωπα, ενοικίαζαν τα ακίνητα ως κατοικίες.
  • Οι ενοικιαστές δεν ήταν επιχειρηματίες πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία.

Αναστολές συμβάσεων

Στην περίπτωση των αναστολών συμβάσεων, επειδή το ποσό της αποζημίωσης του εργαζόμενου είναι συγκεκριμένο, στα 534 ευρώ, ανεξάρτητα από τον ονομαστικό μισθό, δεν μπορούν να γίνουν παρατυπίες.

Όμως, διαπιστώθηκε ότι πολλοί εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους και τους αρπάζουν τα 534 ευρώ, υπό την απειλή της απόλυσης.

Πρόκειται για μια πρακτική που συνιστά «επιχειρηματική αλητεία» και επειδή το φαινόμενο έχει λάβει έκταση, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα, εντάχθηκε διάταξη που προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα για όσους εκβιάζουν εργαζόμενους και τους αποσπούν την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Αυστηρές κυρώσεις

Για όλες τις περιπτώσεις που εντοπιστούν να έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία για να λάβουν ενισχύσεις ή φορο-διευκολύνσεις, θα υποστούν συνέπειες και συγκεκριμένα:

  • Θα επιστρέψουν εντόκως τις όποιες ενισχύσεις έχουν λάβει.
  • Θα βρεθούν εκτός αναστολής των χρεών τους προς την εφορία και θα υποχρεωθούν να καταβάλουν άμεσα τις δόσεις των φόρων που ανεστάλησαν με τόκους υπερημερίας.
  • Θα χάσουν τις αναστολές πληρωμής οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Θα χάσουν τις αναστολές πληρωμής των δόσεων των δανείων τους προς τις τράπεζες.
  • Όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα βρεθούν εκτός και θα κληθούν, αφενός να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση, αφετέρου να καταβάλουν στο ακέραιο τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, για τους μήνες που δόθηκε κρατική επιδότηση.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα