Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνάντησαν τις κινεζικές εισαγωγικές εταιρείες στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018.
Η Εθνική συμμετοχή, πρόβαλλε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα και τις υπηρεσίες, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, το επενδυτικό περιβάλλον. Οι διοργανωτές λόγω της μεγάλης επιτυχίας και προσέλευσης εξειδικευμένου κοινού αποφάσισαν την παράταση της λειτουργίας της έκθεσης στο χώρο των εθνικών περιπτέρων.
Στους εμπορικούς χώρους της έκθεσης συμμετείχαν περισσότερες από 3.600 εταιρείες από 172 χώρες και την επισκέφθηκαν τουλάχιστον 400.000 αγοραστές. Συμφωνίες συνολικού ύψους 57,8 δις υπεγράφησαν, εκ των οποίων τα 12,7 δις αφορούσαν στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών. Στα εθνικό περίπτερο του κλάδου τροφίμων και ποτών η Περιφέρεια της Πελοποννήσου συμμετείχε με τις τοπικές εταιρείες. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, γνώρισαν στους Κινέζους εισαγωγείς τα ελληνικά κρασιά και το ελληνικό ελαιόλαδο, εκπροσωπώντας τα μέλη των συνδέσμων, και υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίες παραγγελιών.
Παράλληλα, διοργανώθηκε επιχειρηματική αποστολή, από τον Οργανισμό Enterprise Greece σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων του Ελληνικού Προξενείου στη Σαγκάη, αποτελούμενη από 22 εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών και των Υπηρεσιών, οι οποίες πραγματοποίησαν περισσότερες από 120 επιχειρηματικές συναντήσεις με κινεζικές εταιρείες, κατά τη διάρκεια των οποίων, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας και παρουσίασε την ελληνική γαστρονομική πρόταση που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή και τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών κρασιών και ελληνικού ελαιολάδου, σε εξειδικευμένο κοινό στο HELLAS HOUSE, που είναι χώρος προβολής της Ελλάδας στη Σαγκάη, όπου οι Κινέζοι sommelier και γευσιγνώστες, μυήθηκαν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο σημαντικών ελληνικών προϊόντων.
Ο οργανισμός Enterprise Greece διοργάνωσε την εθνική συμμετοχή, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών.
Η 1η CIIE 2018 αποτελεί την υλοποίηση της επίσημης ανακοίνωσης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. XiJinping, τον Μάιο του 2017 στο Belt and Road Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μέσω της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας, δημιουργεί κανάλια συνεργασίας με χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, αυξάνει τους διαύλους επικοινωνίας διεθνώς, αναπτύσσει περαιτέρω την τεράστια δυναμική που διαθέτει στο εμπόριο και ενισχύει συνολικά την παγκόσμια οικονομία, συνεισφέροντας στο κλίμα ευημερίας και ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, εγκαινίασε μία νέα εποχή ανάπτυξης και πολύ-επίπεδης συνεργασίας με ένα ευρύ φάσμα εταίρων. Στα επόμενα 15 χρόνια προσδοκούν να αυξηθούν οι εισαγωγές στη χώρα κατά 40 τρις δολάρια ΗΠΑ.
Της επίσημης ελληνικής αποστολής ηγείτο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Κατρούγκαλος. Τα μέλη της επίσημης αποστολής, η οποία αποτελούταν από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλία Ξανθάκο, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο, Λ. Ροκανά, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece, Γρηγόρη Στεργιούλη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σαγκάη, Βασίλη Ξηρό, τον διευθυντή του γραφείου ΑΝΥΠΕΞ, κ. Ζ. Δέσπο, είχαν συναντήσεις με ισχυρές κινεζικές εταιρείες με στόχο τη διερεύνηση ανάπτυξης συνεργασιών.Επίσης, σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων, διοργανώθηκε business forum με θέμα "Greece meets China", όπου παρουσιάστηκαν οι τομείς ανάπτυξης συνεργασιών με την Κίνα. Την Ελληνική συμμετοχή στην 1η CIIE 2018 καλωσόρισε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Οικονομίας της Λαϊκής Δημοκρατίας τη Κίνας, κα Jhou. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος Ηλίας, ο Έλληνας πρέσβης στην Κίνα, Ροκανάς Λεωνίδας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, κ Στεργιούλης Γρηγόρης, η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ και διευθύντρια του Γραφείου της υπουργού Τουρισμού, Χονδροματίδου Αγγελική, ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων του Ελληνικού προξενείου στη Σαγκάη, Μίχας Δημήτρης, ο προϊστάμενος του Γραφείου επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, Αθανασιάδης Ευθύμιος, κ.α.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος για τις διεθνείς επιχειρήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενεργειακή διανομή μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Η Ελλάδα συνδυάζει μια γεωστρατηγική θέση με μια βαθιά πολιτιστική κληρονομιά, ένα ήπιο κλίμα και απαράμιλλη φυσική ομορφιά, προσφέροντας παράλληλα ανταγωνιστικό κόστος και ένα εξειδικευμένο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Η ελληνική συμμετοχή στην 1η CIIE 2018 είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα στην εξαιρετική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι Έλληνες εξαγωγείς εντυπωσίασαν τους επισκέπτες στην έκθεση CIIE με την ποιότητα των προϊόντων τους και τη δέσμευσή τους στην εξυπηρέτηση των πελατών τους».
Πηγή: ΑΠΕ