Χρηστικά

Οι προϋποθέσεις και οι παγίδες για τις ρυθμίσεις των 12 και 120 δόσεων


 Πρεμιέρα αναμένεται να κάνουν οι νέες πλατφόρμες της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις τόσο των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και της γενικής που αφορά τις 12 δόσεις, με τις λεπτομέρειες όμως να θέτουν σε κίνδυνο την δυνατότητα του φορολογουμένου να είναι εντός αυτών των ρυθμίσεων. 

Ειδικότερα, αναφορικά με την ρύθμιση των 12 δόσεων , μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια οφειλή προς την εφορία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Πρόκειται για την ρύθμιση για μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να ρυθμίσει χωρίς να υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός το σύνολο των οφειλών του είτε αυτές αφορούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, φτάνει να μπορεί να αποδείξει μέσω των κατάλληλων πιστοποιητικών ότι έχει οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει εγκαίρως τις φορολογικές του υποχρεώσεις

Η λεπτομέρεια όμως της παραπάνω ρύθμισης είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια. Αν χαθεί μια από τις δόσεις μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης. Για να συνεχίσει κανείς τη ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει τον επόμενο μήνα τη δόση που καθυστέρησε με την προσαύξηση και την τρέχουσα δόση.

Αν χαθεί και δεύτερη δόση μέσα στους 12 μήνες τότε ο φορολογούμενος, σύμφωνα με το  news247.gr, τυπικά χάνει την ρύθμιση. Μπορεί όμως αν θέλει να επανενταχθεί αλλά το σύνολο της οφειλής που ρυθμίζεται προσαυξάνεται κατά 5,86%. Θα πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου ότι οι δόσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη ρύθμιση, έχουν μηνιαίο τόκο 5%.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποπληρώνει εγκαίρως ή να εντάσσει στη ρύθμιση όλες τις επόμενες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Η δεύτερη ρύθμιση έχει πιο περιορισμένο κοινό -αφού αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες που ως γνωστό έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό- και με αυτή μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ μέχρι και σε 120 δόσεις στην εφορία με διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%.

Ειδικότερα, για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται κούρεμα προσαυξήσεων.

Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση χάνεται και το σύνολο των οφειλών καθίσταται ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό στις εξής τρεις περιπτώσεις:

1. Αν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει τρεις δόσεις της ρύθμισης

2. Αν δεν υποβάλλονται εμπρόθεσμα στις φορολογικές αρχές οι δηλώσεις και τα φορολογικά στοιχεία που αντιστοιχούν στην εκάστοτε δραστηριότητα

3. Αν δεν έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις του 2017 Αυτός είναι ο πιο δύσκολος όρος της ρύθμισης . Ότι δηλαδή απαιτεί να είναι ρυθμισμένες όλες οι οφειλές του ενδιαφερόμενου που δημιουργήθηκαν μετά την 31 /12/2016 . Με άλλα λόγια όσοι θέλουν να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους στην εφορίας θα πρέπει να τακτοποιήσουν με κάθε τρόπο όλες τις οφειλές του προηγούμενου χρόνου.

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις