Η αναβολή για ένα έτος της ψηφοφορίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) σχετικά με το νέο πλαίσιο μηδενικών εκπομπών αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη Bahri Week στο Ντουμπάι και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μιλώντας ενώπιον κορυφαίων στελεχών του ναυτιλιακού κλάδου, άσκησε έντονη κριτική στην αδυναμία των διεθνών οργανισμών να συμφωνήσουν σε ουσιαστικές και εφαρμόσιμες λύσεις.,ενω αναφέρθηκε και στον "σκιώδη στόλο" της Ρωσίας.
«Δεν είναι θέμα διαφωνιών, αλλά τρόπου σκέψης», ανέφερε. «Εδώ και δέκα χρόνια διεξάγονται ατελείωτες συζητήσεις στον ΙΜΟ, στις ευρωπαϊκές ενώσεις εφοπλιστών και με τους νηογνώμονες για τη μείωση των εκπομπών. Το πρόβλημα είναι ότι πάντα καταλήγουμε σε συμβιβασμούς που δεν προσφέρουν λύσεις». Όπως τόνισε, ο σημερινός “συμβιβασμός” μεταφράζεται σε ένα καθεστώς φορολόγησης που τιμωρεί τη χρήση πλοίων χωρίς να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. «Ουσιαστικά πληρώνουμε για να πεθαίνει κάποιος πιο ευτυχισμένος», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν έχει νόημα. Η φορολόγηση δεν μειώνει τις εκπομπές — απλώς μεταθέτει το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η αλλαγή στάσης χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος συνέβαλαν στην αναβολή της απόφασης του ΙΜΟ. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας, να συμφωνήσουμε σε μέτρα που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, όχι θεωρητικό», υπογράμμισε.
Ο Έλληνας εφοπλιστής στάθηκε και στις επενδύσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο όμιλός του για τη μείωση των εκπομπών, επισημαίνοντας ότι η αγορά δεν ήταν έτοιμη να ακολουθήσει με συνέπεια. «Εμείς δεν επενδύσαμε σε ένα απλό πιστοποιητικό “LNG ready”, αλλά σε περισσότερα από 30 πλοία διπλού καυσίμου LNG. Ωστόσο, η αγορά του LNG δεν σταθεροποιήθηκε. Όταν αυτό συμβεί και η τιμή πέσει, τότε η χρήση του θα έχει πραγματικό νόημα – και περιβαλλοντικό και οικονομικό».
Ο «σκιώδης στόλος» και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο του λεγόμενου «σκιώδους στόλου», το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την περιβαλλοντική προστασία.
«Την ίδια ώρα που μιλάμε για καθαρές θάλασσες και μηδενικές εκπομπές, επιτρέπουμε τη λειτουργία περισσότερων από 1.500 πλοίων που έχουν δεχθεί κυρώσεις — χωρίς ασφάλιση, χωρίς κατάλληλα πληρώματα και χωρίς σωστή συντήρηση», επισήμανε. «Τα πλοία αυτά ευθύνονται ήδη για ατυχήματα στη Διώρυγα του Σουέζ, στη Βαλτική και στη Σιγκαπούρη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα να αγνοούμε ένα τόσο επικίνδυνο πρόβλημα».
Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης να προχωρήσουν άμεσα στη χορήγηση αδειών διάλυσης των πλοίων που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο. «Εάν δοθούν αυτές οι άδειες μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τον σκιώδη στόλο και το παράνομο εμπόριο», είπε, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον το 25% αυτών των πλοίων θα οδηγηθεί άμεσα σε διάλυση.
Κλείνοντας, ο Μαρινάκης τόνισε πως ο κλάδος πρέπει να εστιάσει στις ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις, αντί να «ξοδεύει χρόνο, κόπο και χρήμα για θέματα που έχουν ελάχιστο αντίκτυπο». «Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να προχωρήσουμε σε δράσεις που πραγματικά θα βελτιώσουν το περιβάλλον και θα εξασφαλίσουν ασφάλεια στις θάλασσες. Θέλουμε ειρήνη, αλλά και ρεαλισμό», κατέληξε.