Χρηστικά

Σε επίπεδα μνημονίων τα φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες


Τα χρέη σε προμηθευτές και από επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο από το μνημονιακό έτος 2017

Παρά την εμφανιζόμενη βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται από πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενους παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τον Σεπτέμβριο, με τα νοσοκομεία να αποτελούν τον κύριο παράγοντα της ανησυχητικής αυτής εξέλιξης.

Πρόκειται για οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους, αλλά καθυστερούν συστηματικά και συσσωρεύονται, παρά τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το συνολικό ύψος των χρεών (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) ανήλθε στα 3.768 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, μειωμένο ελάχιστα από τα 3.882 εκατ. ευρώ του Αυγούστου, αλλά το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 23,5% (717 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024.

Αξιοσημείωτο είναι, πως το ύψος των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι υψηλότερο ακόμα και σε σχέση με το μνημονιακό έτος 2017, κατά 448 εκατ. ευρώ ή 13,5%.

Τα φέσια αναλυτικά

Από τα αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΕΘΟΟ προκύπτει ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές ανήλθαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου σε 2.942 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,8% ή κατά 622 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024.

Επίσης, οι επιστροφές φόρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα ανήλθαν σε 826 εκατ. ευρώ από 731 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2024. Πιο αναλυτικά:

  • Τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 1.664 εκατ. ευρώ, από 1.627 εκατ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024 καταγράφουν άνοδο κατά 43% ή κατά 500 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΘΟΟ διευκρινίζει πως τα ποσά των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.
  • Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 612 εκατ. ευρώ, από 651 εκατ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο ενώ, αυξημένα κατά 4,6% είναι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει και ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 249 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμορφώθηκαν σε 240 εκατ. ευρώ από 251 που ήταν τον Αύγουστο και είναι αυξημένα κατά 3.9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024.
  • Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 222 εκατ. ευρώ, από 184 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στα επίπεδα των 184 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρέη του Κρατικού Προϋπολογισμού, ανήλθαν σε  205 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 169 εκατ. ευρώ είναι οφειλές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) από 198 εκατ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο και έναντι 157 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
  • Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 826 εκατ. ευρώ, από 928 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο, ενώ είναι αυξημένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024 που ήταν 731 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 178 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω μη ανταπόκρισης των δικαιούχων ή έχουν ελλιπή δικαιολογητικά.

Τέλος στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα