Κεφαλαιοποίηση (αξία μετοχών) περίπου 2,4 δισ. εξανεμίστηκε σήμερα στο χρηματιστήριο, καθώς μετοχές και δείκτες βυθίστηκαν στα “Τάρταρα”, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ανοδική “έκρηξη” μετά τις εκλογές. Μόνον στις τράπεζες χάθηκαν 535 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερες ήταν οι συνολικές απώλειες στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, καθώς και στις μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που αποτελούν προσφιλή επιλογή των μικροεπενδυτών.
Στο ΧΑ επιβεβαιώθηκε - για πολλοστή φορά – σήμερα το χρηματιστηριακό απόφθεγμα "αγόραζε στη φήμη/στην προσδοκία και πούλα στο γεγονός": Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε και επιθυμούσε η αγορά, όμως η πρώτη αντίδραση της ήταν εξόχως αρνητική:
- Μεγαλοεπενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων προτίμησαν το “κάλλιο πέντε και στο χέρι”, αντί να περιμένουν επιβεβαίωση των προβλέψεων για μαζικές εισροές κεφαλαίων και μεγάλη άνοδο, λόγω κυβερνητικής αυτοδυναμίας και ενόψει αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Είχε προηγηθεί μπαράζ θετικών εκθέσεων΄από διεθνείς οίκους, με πλειοδοσία αισιόδοξων προβλέψεων για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και τις τιμές-στόχους των τραπεζικών και άλλων μετοχών. Φαίνεται όμως ότι ήταν μόνο για “δημόσια κατανάλωση”. Επεισαν μόνον τους μικροεπενδυτές, που μπήκαν καθυστερημένα στην κούρσα και θα βρεθούν πλέον εγκλωβισμένοι, αν δεν υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη.
Η σκυτάλη στους κερδοσκόπους
“Καραβιές” μετοχών άλλαξαν χέρια στη σημερινή συνεδρίαση σε συνεχώς χαμηλότερες τιμές – ένδειξη της “πρεμούρας” των funds να πάρουν γρήγορα τα κέρδη τους, αφήνοντας την αγορά στα χέρια επιθετικών παικτών και επίδοξων κερδοσκόπων. Σε 144,6 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ημερήσιος τζίρος.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε λίγο-πολύ προεξοφληθεί, όπως και η προοπτική ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες. Οι ξένοι επενδυτές δεν είχαν άλλο τίποτα να περιμένουν, εκτός από την επιβεβαίωση αυτών των προσδοκιών – η οποία όμως μπορεί να αργήσει ή να “περάσει από 40 κύματα”. Προτίμησαν λοιπόν να κλειδώσουν κάποια κέρδη και... “βλέποντας και κάνοντας”.
Το αποτέλεσμα της κάλπης "έπιασε τόπο" μόνο στην αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα έτρεξαν σήμερα σε ρυθμούς μίνι ράλι και βρέθηκαν επικεφαλής της κούρσας των ευρωπαϊκών.Περίπου 9 μονάδες βάσης υποχωρούσε νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς, στο 3,51%.
Μετοχές και δείκτες
Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, η μεσοχρόνια ανοδική τάση στο ΧΑ δεν πρόκειται να ανακοπεί εξ αιτίας της σημερινής πτώσης. Η αγορά όμως θα κινηθεί στη συνέχεια σε ηπιότερους ρυθμούς, χωρίς να διευκολύνει επιθετικές κινήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Προς το παρόν το ψυχολογικό κλίμα στο ΧΑ έχει επιδεινωθεί και επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς. Ασφαλέστερες ενδείξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες. Αρκετά πιθανή θεωρείται μιά ανοδική αντίδραση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα καθοδικά ,μέχρι τις 1.231,03 μονάδες (-2,97%). Εκλεισε στις 1.233,74 με απώλειες 2,76% και βρίσκεται πλέον σε περιοχή πρώτης (ασθενούς) στήριξης.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,76% κλείνοντας στις 2.977,92 μονάδες. Κατά 2,31% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε χαμηλό -4,72% και τερμάτισε με απώλειες 3%.%. Alpha -4,5%, Πειραιώς -3,9%, Eurobank -2,7%, Attica Bank -2,3%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος -1,2%,
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Motor Oil -8,3% (με αποκοπή μερίσματος 1,224 ευρώ), Ελλάκτωρ -5,7%, Aegean και Σαράντης -4,3%, Βιοχάλκο και ΔΕΗ -4,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ -3,7%, Jumbo -3,1%, Quest -2,1%, Lamda -1,9%.