Αγορές

Ολοταχώς προς το βυθό πάλι τα χρηματιστήρια- Στο ναδίρ το πετρέλαιο


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι ζοφερές προοπτικές που διαγράφονται για την παγκόσμια οικονομία, προκαλούν συνεχείς αναταράξεις και έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές. Το κλίμα αλλάζει καθημερινά, το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται και τις  ανοδικές εξάρσεις διαδέχονται μεγάλες “βουτιές” με τεράστιες απώλειες σε κεφαλαιοποίηση.

Ολοταχώς προς το βυθό κινούνται πάλι σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ το ΧΑ έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, με νέα δραματική πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 10,2%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 3,8%, ο FT100 και γαλλικός CAC40 χάνουν αντίστοιχα 4% και 3,3%, ενώ στη  Wall Street οι απώλειες του Dow Jones περιορίζονται αυτή την ώρα από 4% σε 2,7%.

Ανάλογο κλίμα στα commodities. Προς τα χαμηλά 20ετίας κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού crude βυθίζεται στα 20,2 δολάρια το βαρέλι – από 64 δολάρια που ήταν  τον Ιανουάριο - καθιστώντας ασύμφορη την εκμετάλλευση των ασφαλτούχων κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.

Το ψυχολογικό κλίμα στις αγορές παραμένει ευμετάβλητο και το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, που οδεύει προς βαθιά ύφεση.

 ΧΑ: Ούτε οι τράπεζες...

Χαμηλό βαρομετρικό και στο ΧΑ, που επανήλθε σήμερα σε πτωτική τροχιά, μετά από 7ήμερο μίνι ράλι το οποίο “μεταφράσθηκε” σε άνοδο 35% για τον τραπεζικό δείκτη και περίπου 23% για τον ΓΔ.

Τόνο και κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Τα εντυπωσιακά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς συντήρησαν το ολιγοήμερο μινι ράλι των μετοχών τους, αλλά δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν την αγορά σε ρότα ανάκαμψης.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν καθοδικά με πρόσκαιρες ασθενείς αντιδράσεις, ενώ η συναλλακτική κίνηση περιορίσθηκε και ο τζίρος ήταν μειωμένος (54,7 εκατ. ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,91%, τερματίζοντας στις 536,45 μονάδες. Απώλειες 4,07% κατέγραψε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έκλεισε στις 1.300,75 μονάδες.
Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (-10,70%) τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας με -10,25% στις 321,9 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο κατέγραψε η Alpha (-11,4%). Ακολούθησαν Εθνική -10,6%, Πειραιώς -9,8%, Eurobank -9,2%, Attica Bank -5,5%, Ελλάδος -2,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η Coca-Cola (+0,6%) και  η Aegean (+0,4%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -6,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -5,9%, Μυτιληναίος και ΟΤΕ -4,9%, ΔΕΗ -4,4%, Φουρλής -3,9%, ΑΔΜΗΕ -3,7%, Lamda -2,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα