Για να καταστεί η ωκεάνια οικονομία πιο αποδοτική η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επιδείξει αυξημένη φροντίδα και ευαισθησία για το περιβάλλον, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση του με τίτλο “ Γαλάζια οικονομία ως το 2.050”.
Η έκθεση τονίζει οτι η “γαλάζια οικονομία” των ωκεανών διπλασιάστηκε μέσα σε 25 χρόνια. Αυτό σημαίνει οτι χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ευθύνης.
Η έκθεση υπογραμμίζει οτι από το 1995 μέχρι το 2020 η ωκεάνια οικονομία, ωθούμενη κυρίως από τους κλάδους της υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου του φυσικού αερίου, τον τουρισμού, την αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας των θαλάσσιων μεταφορών και των λιμενικών δραστηριοτήτων, συνέβαλε μεταξύ 3% και 4% της παγκόσμιας ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.
Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, των δημογραφικών αλλαγών, των διαταραχών στο εμπόριο και των ανεπαρκών επενδύσεων στην παραγωγικότητα και την πράσινη ενέργεια, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξη.
Σε ένα μελλοντικό σενάριο όπου μειώνονται οι επενδύσεις στην παραγωγικότητα και η ενεργειακή μετάβαση “παγώνει”, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα των ωκεανών θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 20% κάτω από τα επίπεδα του 2020 μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Αντίθετα, η χρησιμοποίηση ενός άλλου, νεότερου πιο φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος να μπορούσε να υποστηρίξει τη συνεχή απόδοση της ωκεάνιας οικονομίας, αν και και με πιο μέτριο σκόρ.
“Η βελτίωση των πολιτικών για τους ωκεανούς και η διεθνής συνεργασία είναι άκρως σημαντικά για την οικονομία” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.
“Μέσω της πολιτικής που βασίζεται στην επιστήμη, της βελτιωμένης διαχείρισης των θαλάσσιων χώρων και των καινοτόμων ψηφιακών λύσεων, μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτή την οικονομία”, συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι τα πλαίσια και οι πολιτικές που διέπουν την γαλάζια οικονομία, έχουν ενισχυθεί την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών στρατηγικών για τους ωκεανούς, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, στατιστικών λογαριασμών ωκεάνιας οικονομίας και διεθνών διαπραγματεύσεων για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την αλιεία και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες θαλάσσιες μεταφορές.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, όπως ο συγκεντρωτισμός στην αγορά και οι παράνομες δραστηριότητες, θα απαιτήσουν αυξημένη προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Ανάμεσα στις βασικές συστάσεις που αναφέρονται στην έκθεση, βρίσκεται η συντονισμένη δράση για τους ωκεανούς, η ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα “πράσινα”, και η υιοθέτηση πιο σύγχρονων τεχνολογιών.
Επιπλέον, η έκθεση ζητά βαθύτερη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες στο θέμα της ωκεάνιας οικονομίας, αυξάνοντας της δραστηριότητας ως μέσο διαβίωσης, την ευημερία και προωθώντας τη προστασία των εύθραυστων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.