Οι Έλληνες -ιδίως στα χρόνια των μνημονίων- «κουβαλούσαν» το στίγμα των τεμπέληδων, των πολιτών που δεν εργάζονται πολύ και περιμένουν τα… έτοιμα από την Ευρώπη. Έτσι τους «έβλεπαν» και τους αντιμετώπιζαν οι Ευρωπαίοι…
Η συνθήκη έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Έλληνες αποδεικνύεται ότι καταγράφουν τις περισσότερες ώρες εργασίας σ’ όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους και πολύ πιο πάνω από πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο. Ειδικότερα καταγράφουν 39,8 ώρες εργασίας την εβδομάδα, όταν μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στις 36 ώρες.
Την χώρα μας και ακολουθούν η Βουλγαρία (39,0 ώρες), η Πολωνία (38,9) και Ρουμανία (38,8).
Αντίθετα, οι Κάτω Χώρες είχαν τη μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα (32,1 ώρες) και ακολούθησαν Δανία, Γερμανία και Αυστρία (33,9 ώρες η καθεμία).
Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εργάσιμη εβδομάδα στην Ε.Ε. το 2024 ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,2 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (38,8) και οι κατασκευές (38,7), ενώ οι μικρότερες καταγράφηκαν στις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7), της εκπαίδευσης (31,9) και των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (32,9).
Απλήρωτη υπερεργασία για 1 στους 2 εργαζόμενους
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σχεδόν οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν παραπάνω ώρες από αυτές που ορίζει η σύμβασή τους και η αμοιβή για την υπερεργασία τους είναι μηδενική ή μερική. Η απλήρωτη υπερεργασία αποτελεί ένα από τα νοσηρά φαινόμενα του εγχώριου εργασιακού περιβάλλοντος, που ενισχύεται αντί να αποδυναμώνεται με το πέρασμα των ετών.
Ειδικότερα, το 52% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι εργαζόταν παραπάνω ώρες από αυτές που όριζε η σύμβασή του. Επιπλέον, το 66% των ανδρών και το 63% των γυναικών, το 56% της ηλικιακής ομάδας 17-34 ετών, το 68% της ηλικιακής ομάδας 35-54 ετών και το 68% της ηλικιακής ομάδας άνω των 55 ετών δήλωσαν είτε ότι δεν αμείβονταν καθόλου είτε ότι αμείβονταν μόνο για ένα μέρος της υπερεργασίας τους.