Οι παρεμβάσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης «εξωράισαν» κάπως την εικόνα στο ΧΑ, περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωναν οι βασικοί δείκτες. Δεν άλλαξαν όμως την κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς, που βρίσκεται πάλι στο χείλος του γκρεμού, μπροστά στον κίνδυνο μιάς νέας καταβύθισης.
Το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί και οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στο κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, που μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις της αγοράς και να αποτελέσει αφετηρία αλλαγής βραχυχρόνιας τάσης.
Η αβεβαιότητα επιτείνεται λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Fed, η οποία αύξησε κατά 0,25% τα βασικά επιτόκια, προειδοποιώντας ότι μέσα στο 2019 θα γίνουν άλλες δύο αυξήσεις - αντί τριών που προβλέπονταν ως τώρα - και ότι ο πήχυς για το μακροπρόθεσμο ύψος των επιτοκίων χαμηλώνει από 3% σε 2,8%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street κινούνται πτωτικά, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν μεγάλη πτώση, στις αγορές εμπορευμάτων επικρατεί έντονη μεταβλητότητα.
Τι φοβάται η αγορά
Εμφανής η επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου τον τόνο δίνουν οι κινήσεις ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων. Ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε σήμερα, λόγω εσπευσμένων ρευστοποιήσεων και κινήσεων που συναρτώνται με το αυριανό κλείσιμο των Παραγώγων.
Στο ΧΑ πηγή αβεβαιότητας παραμένουν επίσης οι πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το σκοπιανό, που φαίνεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.
Αντικείμενο προβληματισμού το θέμα των κόκκινων δανείων και τα βάρη που επωμίζονται οι τράπεζες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Αρνητική επίδραση στην αγορά είχε σήμερα η δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, όπου επισημαίνεται ότι αν και η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνον λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, αλλά και εξ αιτίας ανησυχιών για ενδεχόμενη ανατροπή μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των Μνημονίων.
Οι φόβοι αυτοί καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που επανήλθαν τις τελευταίες μέρες στην αγορά με ρευστοποιήσεις και σήμερα συνέχισαν το «αδειασμα» θέσεων.
Μετοχές και δείκτες
Μετά από διακυμάνσεις μικρού εύρους στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και οι απώλειες σταδιακά διευρύνθηκαν. Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο ΓΔ σημείωσε χαμηλό ημέρας (-1,77% στις 608,01 μονάδες).
Ακολούθησαν αγοραστικές παρεμβάσεις σε βιομηχανικά blue chips, που συνεχίσθηκαν στα call auctions και άλλαξαν πλήρως την εικόνα στο ταμπλό,
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 613,50 μονάδες, με -0,89%. Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι παρέμεινε πάνω από την κρίσιμη περιοχή στήριξης, που εντοπίζεται 610-612 μονάδες.
Απώλειες 0,94% κατέγραψε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.610,47 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε μία ακόμη «βουτιά» -2,72%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πρώτη σε απώλειες η Πειραιώς (-6,4%). Alpha -3,6%, Εθνική -3%, Attica -2%, Τρ. Ελλάδος -1,6%, Eurobank -0,1%
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχώρισαν ο Σαράντης (+6.8%) και η Lamda (+4.2%). Ακολούθησαν ΕΛΠΕ +2,8%, ΕΧΑΕ +2,4%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +1%.
Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες: ΟΠΑΠ -3,1%, Motor Oil και Aegean -2,1%, Τιτάν -1,8%, ΟΤΕ και Φουρλής -1,5%, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο -1%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Τεχνική Ολυμπιακή +3,5%, MIG και Ικτίνος +1,5%. Αρνητικός πρωταγωνιστής η Intralot, που πήγε -13,5% και τερμάτισε -4,3%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.