Επιχειρήσεις

Πάιατ: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει δυναμική στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης


Η ανάδυση της Ελλάδας ως σοβαρού παίκτη στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα αναπτύσσεται εδώ και χρόνια, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει πραγματική δυναμική, καθώς βασικά έργα προχωρούν από το στάδιο του οράματος, στην υλοποίηση, στην ολοκλήρωση, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ecali Club χθες το βράδυ, ο κ. Πάιατ είπε πως είναι σημαντικό που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αγκαλιάσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. Υπό αυτό το πρίσμα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πολύ στενή ευθυγράμμιση μεταξύ των ενεργειακών στρατηγικών των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου και της διασφάλισης μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη.

Αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου που μετασχηματίζει το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο και επαναπροσδιορίζει τις περιφερειακές σχέσεις καθώς πρώην εχθροί γίνονται εταίροι και κυβερνήσεις, με επικεφαλής την Ελλάδα, οικοδομούν στην ενέργεια για να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συνεργασία και την αναζωογόνηση της διπλωματίας.

Ειδική αναφορά, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έκανε ο κ. Πάιατ στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP) και στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, τονίζοντας ότι μόνο με αυτά τα δύο έργα η κατάσταση έχει αλλάξει θεαματικά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο αγωγός TAP έχει πλέον ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% στην Ελλάδα και σημείωσε πως είναι σε καλό δρόμο για αρχίσει τις παραδόσεις το 2020. Προσέθεσε ότι ο αγωγός ΤΑΡ είναι το τελευταίο σκέλος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, αξίας άνω των 40 δισεκ. δολαρίων, λέγοντας πως είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και σημαντικά έργα υποδομής φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και εδώ και πολλά χρόνια.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτήρισε τη Ρεβυθούσα ως μια παρόμοια θετική ιστορία και συμπλήρωσε ότι ο τερματικός σταθμός, τον οποίο επισκέφθηκε πέρυσι, όταν ήταν ακόμα δυνατό να περπατήσει μέσα στην τεράστια νέα δεξαμενή αποθήκευσης, πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των δύο αυτών ενεργειακών έργων, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι τόσο ο TAP όσο και οι τερματικοί σταθμοί LNG χρησιμεύουν ως πύλη αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είτε μέσω υπάρχουσας υποδομής που δεν χρησιμοποιείται πλήρως είτε μέσω νέων πρότζεκτ. Στο σημείο αυτό στάθηκε στη δήλωση της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τ. Πετκόβα, ότι η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα διευρύνει περαιτέρω τις περιφερειακές συνδέσεις και θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς.

Αποτυπώνοντας τη θέση της χώρας του, ο κ. Πάιατ έστειλε το μήνυμα πως «το ζήτημα της ενέργειας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για μένα ως πρεσβευτή, για την ομάδα της αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και για όλη την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις