Με Άποψη

Παιχνίδια με fake news στο Χρηματιστήριο


Όλα στο ΧΑ αλλάζουν, όλα τα ίδια μένουν: οι “άγριες” εποχές της Σοφοκλέους έχουν παρέλθει, αλλά τα αθέμιτα κερδοσκοπικά παιχνίδια, με φήμες, διαδόσεις και fake news δεν έχουν σταματήσει.

Αυτό που συνέβη δύο φορές με τη μετοχή της Intralot δείχνει πολύ χαρακτηριστικά πώς μπορεί μια μετοχή να “γκρεμισθεί” σε λίγες ώρες, με διασπορά φημών, που δεν χρειάζεται πλέον να διαδίδονται στόμα με στόμα, αλλά μπορούν να έχουν τεράστια απήχηση μέσα από τα κανάλια της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και των social media.

Το καλοκαίρι, όταν η αγορά... παραμιλούσε με την έκθεση της QCM για την Folli Follie, κάποιοι διέδωσαν τεχνηέντως ότι επόμενος στόχος της QCM θα ήταν, δήθεν, η Intralot. Η φήμη διαψεύσθηκε, αλλά ήταν αρκετή για να στηθεί ένα καλό, για όσους το οργάνωσαν, χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Ενόψει προγραμματισμένων την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, ανακοινώσεων από την QCM, που θα παρουσιάσει νέα περίπτωση εταιρικής απάτης, πάλι βρήκαν ευκαιρία η επιτήδειοι να στήσουν το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με τη μετοχή της Intralot.

Πάλι κυκλοφόρησε η ίδια φήμη περί επίθεσης της QCM στην Intralot, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε και από ενημερωτική ιστοσελίδα, προκαλώντας κατάρρευση της μετοχής στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατά 26%.

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, επικεφαλής της QCM, αντέδρασε με αρκετή αμεσότητα: έδωσε το link του δημοσιεύματος για την Intralot και έγραψε “fake news”. Αλλά όσοι “έπαιξαν” με αυτές τις δηλητηριώδεις διαδόσεις το χρηματιστηριακό τους παιχνίδι, μάλλον πρόλαβαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Σε κάθε χρηματιστήριο κυκλοφορούν φήμες, λεφτά κερδίζονται και χάνονται από την καθημερινή αξιολόγηση τέτοιων φημών, που αποτελούν μέρος της πληροφόρησης της αγοράς, όσο και οι ροές της επίσημης πληροφόρησης από τα μέσα ενημέρωσης, τις εισηγμένες εταιρείες και άλλους παράγοντες της αγοράς.

Οι εποπτικές αρχές δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε όλες τις περιπτώσεις, για να “φιλτράρουν” τις φήμες για λογαριασμό των επενδυτών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί συχνά τις εισηγμένες να σχολιάζουν δημοσιεύματα, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό.

Όσα συνέβησαν με τη μετοχή της Intralot ξεφεύγουν από τα όρια της φημολογίας που καθημερινά επηρεάζει την αγορά. Φαίνεται ότι εδώ έχουμε “κατασκευή” μιας πολύ σοβαρής “ψευτοείδησης” (“η Intralot στοχοποιείται από το QCM”, άρα η εταιρεία πιθανόν να εμπλέκεται σε σοβαρή εταιρική απάτη) και αυτά ακριβώς τα “fake news” γίνονται εργαλείο για μια επίθεση short σε μετοχή.

Ίσως είναι μια περίπτωση που προσφέρεται για ένα σοβαρό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενδεχομένως για την επιβολή κυρώσεων. Όσο τέτοια επεισόδια περνούν, χωρίς οι αρχές να δίνουν ιδιαίτερη σημασία, τόσο ενθαρρύνονται οι επιτήδειοι για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν fake news σε χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα