Πολιτική

Παραμένει θολό το τοπίο στο Χρηματιστήριο


 Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς το τέλος των συναλλαγών οδήγησε την αγορά σε σημαντική άνοδο στα επίπεδα των 550 μονάδων, εν μέσω ισχυρής ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο της απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει για πρώτη φορά πολιτική αρνητικών επιτοκίων και της συνέχισης της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Στην ανοδική κίνηση της αγοράς βοήθησαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάστα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής κορυφαίων διεθνών funds με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η συνολική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει πτωτική και μόνο με την διάσπαση των 560 μονάδων και την κίνηση προς τις 600 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η τάση αυτή.

Το προσφυγικό, η αξιολόγηση, το ασφαλιστικό και οι κινητοποιήσεις, είναι τα βασικά θέματα που αναζητούν άμεσα λύση και η οποιαδήποτε καθυστέρηση απομακρύνει την επιστροφή στη κανονικότητα για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο. Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στα παραπάνω ζητήματα θα αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, που στη παρούσα φάση το καλύτερο σενάριο είναι να τηρεί στάση αναμονής σε ένα εύρος διακύμανσης 520 με 560 μονάδες.

Είναι σαφές ότι αν απειληθεί η πολιτική σταθερότητα ,ή προκύψουν νέα προβλήματα στην αξιολόγηση, η διάσπαση προς τα κάτω αυτού του εύρους διακύμανσης θα είναι αναπόφευκτη και θα μας οδηγήσει προς τα χαμηλά των 470 μονάδων.

Αντίθετα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ (επαναφορά waver, συμμετοχή Ελληνικών ομολόγων στο “QE”) και τους επενδυτικούς οίκους, για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο δρόμος φαντάζει μακρύς και δύσβατος ενώ η αναταραχή στη Κίνα και η πτώση της τιμής του Πετρελαίου έχουν προβληματίσει τις Διεθνείς Αγορές, που καταγράφουν σημαντικές απώλειες το τρέχον έτος και έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες για την συνέχεια.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την αντίδραση από τις 519 μονάδες έως τις 555 μονάδες χάνοντας σταδιακά την δυναμική των συναλλακτικών τζίρων που θα επέτρεπαν κάτι καλύτερο για την συνέχεια. Το κέρδος από τις καθυστερήσεις στην περιοχή μεταξύ 540 και 550 μονάδων είναι η εξομάλυνση των κλίσεων των βραχυπρόθεσμων δεικτών τάσης  οι οποίοι συγκλίνουν καθοδικά με το Γενικό Δείκτη. ΟMACD είναι η πλησιέστερη θετική ένδειξη αφού με ένα κλείσιμο έστω και οριακά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα θα δώσει αγοραστικό σήμα. Κατά τα άλλα η εικόνα της αγοράς είναι πτωτική και τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε υπέρβαση των 570 μονάδων. Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνει πάντως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς το «από εδώ και πάνω» δεν μπορεί να συντηρηθεί εύκολα με τζίρους κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ.

Όπως και τον Ιανουάριο έτσι και ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα «μεγάλο» νούμερο. Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίηση της Κίνας ο οποίος αποτέλεσε και την αφορμή για την έντονη πτώση των ασιατικών αγορών.  Το Δεκέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει την Πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση  με χαμηλή τιμή 49,7 και είθισται τιμές κάτω από το 50 να προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση. Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται σε Αμερική και Ευρώπη με κυριότερες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένονται από Mattel, Ryanair (1/2)Yahoo!, Pfizer, BP, Exxon, (2/2) ABB, General Electric, Glaxo, Merck, Motorola, (3/2) Astrazeneca, CreditSuisse, Daimler, ING, Linkdn, Shell, (4/2) BNP Paribas, Moody’s (5/2).  Κατά τα άλλα την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων (5 Φεβρουαρίου) ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις