Πολιτική

Περισσότερα φάρμακα - λιγότεροι θάνατοι


«Περισσότερα φάρμακα, λιγότεροι θάνατοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παθολόγος-Ογκολόγος, Δ/ντης Γ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, κ. Βασίλειος Μπαρμπούνης στην ομιλία του «Η αξία της καινοτομίας στη θεραπεία του καρκίνου»,

κατά τη διάρκεια του Cancer Policy & Economics, που γίνεται σήμερα στο Divani Caravel από την Boussias Communication και το Health Daily.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρμπούνης, σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκ. δολάρια. Η καινοτομία των νέων θεραπειών αύξησε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. «Τα καινοτόμα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά μακροπρόθεσμα επιφέρουν εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας» είπε ο κ. Μπαρμπούνης. Όμως, για να αξιολογηθούν τα καινοτόμα φάρμακα χρειάζονται πολλοί ασθενείς σε μελέτες, κάτι που ανεβάζει το κόστος της μελέτης. 

Η καινοτομία όπως ανέφερε, συνδέεται  άρρηκτη με την έρευνα και την ανάπτυξη.  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καινοτομία είναι επιτεύξιμος στόχος μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ διακρατικών εταίρων, ενώ η καινοτομία στην Ε.Ε. μετράται με το Innovation Scorecard, που ξεκίνησε σαν θεσμός το 2006. Η καινοτομία μετράται με δείκτες, οι οποίοι συσταδοποιούνται σε κατηγορίες. 

Το σημαντικό είναι ότι η καινοτομία, όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς, αλλά επίσης εξασφαλίζει  πιο πλούσιες οικονομικά κοινωνίες καθώς, κάθε ένα έτος αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σχετίζεται με 4% επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ.

Η συμβολή της καινοτομίας στην Υγεία, είναι σαφής. Μεταξύ 2000-2009 η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οφείλεται κατά 73% σε καινοτόμες θεραπείες. Στην Ελλάδα μεταξύ 1995-2010 κατεγράφη αύξηση του προσδόκιμου κατά δύο χρόνια, η οποία οφείλεται κατά 44% σε νέες θεραπείες . Επίσης, η συχνότητα εμφάνισής του καρκίνου αυξάνεται, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται. Η συμβολή των νέων φαρμάκων σε αυτή τη μείωση ανέρχεται στο 30%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες, εκτός από περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής, μειώνουν μακροπρόθεσμα τα κόστη περίθαλψης και τη συνολική οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση που σχετίζεται με τη νόσο.

Αν γυρίσουμε πίσω θα δούμε, ότι από το 1950, έχουν εγκριθεί περισσότερα από 1.200 νέα φάρμακα, τα οποία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην σταθερή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ευημερίας. 

Περισσότερη υγεία συνεπάγεται και περισσότερο πλούτο για την κοινωνία 

Η μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου κατά 1% αντιστοιχεί με την  εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, επειδή παρέχεται λιγότερη περίθαλψη σε φάση τελικού σταδίου της νόσου.  Ενώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλεια, το όφελος από τα νέα φάρμακα, τα τελευταία 30 χρόνια, ισούται με το διπλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Το πρόβλημα της καινοτομίας είναι ότι αργούμε υπερβολικά, δαπανούμε υπερβολικά και παράγουμε ελάχιστα.

Οι συνέπειες των ακριβότερων φαρμάκων που μας φέρνει η καινοτομίας είναι η λιγότερη αποζημίωση, οι ανασφάλιστοι η οι υποαφαλισμένοι δεν θα έχουν  εύκολα περίθαλψη, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα νοσοκομεία θα μειώσουν την χρήση ακριβών μεθόδων και φαρμάκων ειδικά τα εκτός ενδείξεως . Επιπλέον, έχουμε αυξημένες διαφορές στην περίθαλψη των διαφόρων κοινωνικοοικονομικών ομάδων , υψηλότερα ασφάλιστρα που επιδρούν στις επιλογές του ασθενούς και επηρεάζουν την επιλογή του γιατρού και  του νοσοκομείου. Και τελικά το υψηλό κόστος προσβάλλει την αυτονομία του ογκολόγου στην επιλογή της θεραπείας .

Η σύγκρουση που επέρχεται είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής έναντι των περιορισμένων πόρων για την Υγεία.  Αν θέλουμε όντως να μετρήσουμε τη συμβολή των νέων φαρμάκων δεν είναι εύκολο γιατί στερούμαστε τα κατάλληλο εργαλείο για να αξιολογήσουμε τα καινοτόμα φάρμακα, γρήγορα και με ασφάλεια. Παρόλα αυτά η καινοτομία είναι το οξυγόνο της ζωής. Η ποιότητα και η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην καινοτομία, τόνισε ο κ. Μπαρμπούνης.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις